naleśniki budyniowe na kefirze i sodzie z dziurami
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej kefir do miski, rozbij jajka, wlej sodę, sól i cukier, wymieszaj masę trzepaczką i wlej olej roślinny.
2. Teraz przesiej mąkę do powstałej masy, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka (ciasto okaże się zbyt grube, nie bój się, wszystko jest w porządku).
3. Wlej wrzącą wodę do powstałego ciasta cienkim strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką. Pozostaw ciasto na 4-5 minut i zacznij smażyć.
4. Smażyć naleśniki na suchej patelni z powłoką teflonową (przed pierwszym naleśnikiem można lekko nasmarować patelnię olejem, ale nie smaruję, ponieważ patelnia jest świetna - ciasto nigdy się do niej nie przykleja).
Cóż, to stos naleśników już pyszni się na talerzu! Mam 20 cienkich naleśników o średnicy 18 cm.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g