biała kapusta w cieście z ziołami

niedrogie, zdrowe, łatwe i bardzo smaczne! Początkowo danie nazywa się kalafior w cieście przepisy na to, w różnych postaciach, jednak często skracane do "kapusta w cieście", po prostu dlatego, że każdy inny rodzaj kapusty może równie dobrze wejść do naczynia. Mimo to nadal nalegam, aby do Dania kalafior w cieście najlepiej znaleźć kalafior, a nie inny. Bez niej smakuje nieco inaczej i nie jest to już dokładnie to danie. Wszyscy wiedzą, jak smażyć kalafior w cieście. Ale bez kalafiora możesz ugotować doskonałe jedzenie, nie mniej smaczne i zdrowe. Faktem jest, że jeśli usmażysz zwykłą kapustę w cieście, to nie będzie smakować jak kolorowa. Co więcej, przepis kulinarny tego dania nie różni się niczym szczególnym.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 55 % 12 g
114 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wybierz główkę kapusty z gęstymi liśćmi. Pokrój na pół i ostrożnie podziel na liście, przycinając je na pniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę i zanurz w niej liście kapusty. Doprowadzić do wrzenia i gotować do połowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W dużej misce ubij jajka trzepaczką z niewielką ilością wody, dodaj do nich sól, mąkę i zmiażdżone suche zioła. Wszystko jest dobrze wymieszane, aby nie było grudek. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kapusta jest gotowana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Pokrój każdy liść na kilka części, zanurz go w cieście, aby równomiernie pokrył się ciastem i wyślij na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć z obu stron

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do uzyskania złotej skórki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj ze śmietaną i posiekaną zieloną cebulą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy