naleśniki na kefirze z sodą i jajkami bez drożdży

bardzo bujne i pyszne naleśniki bez drożdży!!! Naleśniki są bardzo bujne i bardzo smaczne!! W procesie gotowania, dosłownie w ostatniej chwili przed smażeniem, po dodaniu sody, ciasto staje się tak przewiewne, że wydaje się, że jest to ciasto na biszkopt, albo teraz wystartuje i pozostaniemy bez naleśników!!))
Aliska fireAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 78 % 36 g
201 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Wymieszaj kefir z wodą i lekko podgrzej. W naczyniu, w którym przygotujesz ciasto, włóż sól, cukier, jajko. Wymieszać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlać rozgrzany kefir. Mieszaj dokładnie, aż na wierzchu pojawi się piana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj mąkę. Lepiej dodawać mąkę stopniowo, aby wygodniej było mieszać. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Do mieszania używam trzepaczki - szybko miesza i rozbija grudki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ważne: należy uzyskać gęstą masę, która nie spływa z łyżki, ale schodzi z niej lepką, gęstą masą. Jeśli okaże się, że masa nie jest gruba, dodaj więcej mąki i doprowadzaj masę do gęstego stanu. Po przygotowaniu masy dodaj sodę i ponownie dokładnie wymieszaj (nie musisz gasić sody)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze rozgrzej patelnię z olejem. Łyżką wyłożyć ciasto na patelnię i smażyć placki z obu stron na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Naleśniki najlepiej smażyć na średnim ogniu, aby mieć czas na pieczenie. A do obracania naleśników wygodnie jest dodatkowo użyć widelca, aby je podeprzeć, wtedy olej nie rozpryskuje się na kuchence.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz możesz spróbować pysznych zwiewnych naleśników!! Smacznego!

  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

możesz również dodać obrane i starte jabłka do naleśników (w tym celu liczba składników wynosi 500 g(nie obranych)), tylko w tym przypadku mąka będzie musiała dodać trochę więcej.

bardzo smaczne naleśniki ze skondensowanym mlekiem, miodem, dżemem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy