skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Wymieszaj kefir z wodą i lekko podgrzej. W naczyniu, w którym przygotujesz ciasto, włóż sól, cukier, jajko. Wymieszać.
Krok 2:
Wlać rozgrzany kefir. Mieszaj dokładnie, aż na wierzchu pojawi się piana.
Krok 3:
Następnie dodaj mąkę. Lepiej dodawać mąkę stopniowo, aby wygodniej było mieszać. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Do mieszania używam trzepaczki - szybko miesza i rozbija grudki.
Krok 4:
Ważne: należy uzyskać gęstą masę, która nie spływa z łyżki, ale schodzi z niej lepką, gęstą masą. Jeśli okaże się, że masa nie jest gruba, dodaj więcej mąki i doprowadzaj masę do gęstego stanu. Po przygotowaniu masy dodaj sodę i ponownie dokładnie wymieszaj (nie musisz gasić sody)
Krok 5:
Dobrze rozgrzej patelnię z olejem. Łyżką wyłożyć ciasto na patelnię i smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
Krok 6:
Naleśniki najlepiej smażyć na średnim ogniu, aby mieć czas na pieczenie. A do obracania naleśników wygodnie jest dodatkowo użyć widelca, aby je podeprzeć, wtedy olej nie rozpryskuje się na kuchence.
Krok 7:
Teraz możesz spróbować pysznych zwiewnych naleśników!! Smacznego!
Krok 8:
Krok 9:
możesz również dodać obrane i starte jabłka do naleśników (w tym celu liczba składników wynosi 500 g(nie obranych)), tylko w tym przypadku mąka będzie musiała dodać trochę więcej.
bardzo smaczne naleśniki ze skondensowanym mlekiem, miodem, dżemem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g