pieczarki z grilla z czosnkiem i oliwą z oliwek
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
tworzymy najprostszą marynatę z mieszanki oliwy z oliwek, pieprzu, soli, zmiażdżonych ząbków czosnku, a może także ziół. Mieszamy różne składniki i dodajemy do nich pieczarki. Grzybów nie należy myć.
przynajmniej jeśli są kupowane. Faktem jest, że pieczarki wchłaniają płyny prawie jak gąbka i nie potrzebujemy w nich dodatkowej wilgoci. Na impregnację marynaty dajemy im godzinę. Po godzinie kładziemy pieczarki na grillu i odwracamy boki do żaru co 5 minut.
pieczone pieczarki z grilla pięknie podajemy do stołu (lub do obrusu, jeśli mówimy o pikniku).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g