skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kotlety z dziczyzny? Dokładnie opłucz dziczyznę, Usuń szorstkie folie i żyły i pokrój na kawałki o dowolnym rozmiarze (aby zmieściły się w maszynce do mięsa). Usuń skórę ze smalcu wieprzowego i pokrój na kawałki mniej więcej równe wielkości mięsa. Przełóż przygotowane produkty dwukrotnie przez maszynę do mięsa.
dokładnie umyj i obierz surowe ziemniaki. Pokrój na małe kawałki i przełóż przez maszynkę do mięsa wraz z mięsem. Jeśli chcesz, możesz zetrzeć go na tarce z małymi goździkami.
obierz cebulę i czosnek i przepuść przez maszynę do mięsa, po pokrojeniu na kawałki. Czosnek można posiekać za pomocą specjalnej prasy.
czerstwy chleb pszenny zalać ciepłym mlekiem (lub wodą) i pozostawić do pęcznienia. Kiedy krakersy zmiękną, wchłaniając prawie cały płyn, możesz kontynuować. Miękisz chlebowy, lekko wyciśnięty, przechodzi przez maszynę do mięsa po produktach mięsnych.
Połącz wszystkie składniki i dodaj do mieszanki jajko kurze i mielony ziele angielskie. Sól masę, a następnie dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, aby ubić mięso mielone na powierzchni stołu lub na desce do krojenia, aby uzyskać jednolitą, miękką konsystencję (wtedy kotlety będą szczególnie delikatne i soczyste).
wlej trochę zimnej wody do pojemnika, zanurz w nim ręce (aby farsz się nie przykleił) i podziel masę na małe porcje. Uformuj każdy przedmiot pod kotletem w kulkę, a następnie nadaj pożądany kształt.
Panieruj w mące lub bułce tartej (w zależności od osobistych preferencji). Smaż kotlety z dziczyzny na patelni na rozgrzanym oleju roślinnym przez 5-7 minut z każdej strony, aż powstanie piękna rumiana skorupa.
W razie potrzeby podawaj kotlety z dziczyzny z dodatkiem (makaron gotowany, warzywa gotowane na parze, Dowolna krucha owsianka lub tłuczone ziemniaki).
smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Szynka Jelenia - 123 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g