kotlety z dziczyzny

pyszne, oryginalne i bardzo proste! Spróbuj! Kotlety z dziczyzny to tradycyjne danie tylko mieszkańców północy, ale jeśli możesz zdobyć cenne mięso, warto spróbować przepisu! Ciekawe połączenie delikatnego miąższu i tostowej Skórki mile zaskoczy gości. Bogate w witaminy i pierwiastki śladowe mięso będzie prawdziwym znaleziskiem i źródłem składników odżywczych dla organizmu.
danelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 53 % 19 g
węglowodany 17 % 6 g
222 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

jak zrobić kotlety z dziczyzny? Dokładnie opłucz dziczyznę, Usuń szorstkie folie i żyły i pokrój na kawałki o dowolnym rozmiarze (aby zmieściły się w maszynce do mięsa). Usuń skórę ze smalcu wieprzowego i pokrój na kawałki mniej więcej równe wielkości mięsa. Przełóż przygotowane produkty dwukrotnie przez maszynę do mięsa.

dokładnie umyj i obierz surowe ziemniaki. Pokrój na małe kawałki i przełóż przez maszynkę do mięsa wraz z mięsem. Jeśli chcesz, możesz zetrzeć go na tarce z małymi goździkami.

obierz cebulę i czosnek i przepuść przez maszynę do mięsa, po pokrojeniu na kawałki. Czosnek można posiekać za pomocą specjalnej prasy.

czerstwy chleb pszenny zalać ciepłym mlekiem (lub wodą) i pozostawić do pęcznienia. Kiedy krakersy zmiękną, wchłaniając prawie cały płyn, możesz kontynuować. Miękisz chlebowy, lekko wyciśnięty, przechodzi przez maszynę do mięsa po produktach mięsnych.

Połącz wszystkie składniki i dodaj do mieszanki jajko kurze i mielony ziele angielskie. Sól masę, a następnie dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, aby ubić mięso mielone na powierzchni stołu lub na desce do krojenia, aby uzyskać jednolitą, miękką konsystencję (wtedy kotlety będą szczególnie delikatne i soczyste).

wlej trochę zimnej wody do pojemnika, zanurz w nim ręce (aby farsz się nie przykleił) i podziel masę na małe porcje. Uformuj każdy przedmiot pod kotletem w kulkę, a następnie nadaj pożądany kształt.

Panieruj w mące lub bułce tartej (w zależności od osobistych preferencji). Smaż kotlety z dziczyzny na patelni na rozgrzanym oleju roślinnym przez 5-7 minut z każdej strony, aż powstanie piękna rumiana skorupa.

W razie potrzeby podawaj kotlety z dziczyzny z dodatkiem (makaron gotowany, warzywa gotowane na parze, Dowolna krucha owsianka lub tłuczone ziemniaki).

smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Szynka Jelenia - 123   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy