skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić duszoną kapustę z grzybami w powolnej kuchence?
1. Umyj pieczarki, pokrój w cienkie plasterki.
2. Obierz marchewki i cebulę, umyj, pokrój cebulę w drobną kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
3. Usuń górne liście z kapusty, drobno posiekaj główkę kapusty.
4. Włóż pieczarki do miski multicookera, wlej olej słonecznikowy, wybierz program "SMAŻENIE" i smaż grzyby 4-5 razy, a następnie dodaj marchewkę i cebulę, kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 minut.
5. Na tym etapie włóż kapustę do miski i wlej wodę, zmień tryb na "duszenie", ustaw czas gotowania na 40 minut.
6. Po sygnale dodaj koncentrat pomidorowy, sól do smaku, wymieszaj, uruchom ponownie "duszenie", ale tylko przez 10 minut.
podawaj danie na stole w ciepłej formie, w razie potrzeby możesz ozdobić natką pietruszki.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g