Kalża

tak, będziesz musiał majstrować, ale otrzymasz oryginalne danie . Zgodnie z tradycją tatarską kalja jest przygotowywana z młodego baranka dla kobiety rodzącej przez czterdzieści dni. Przez cały ten czas karmi dziecko bogatszym i zdrowszym mlekiem. Ale nie tylko matki muszą dbać o zdrowie. Ugotujmy kalję w takiej diecie? Spodoba ci się! To danie można podawać nie tylko w dni powszednie, ale także na świątecznym stole, a nawet na pikniku – zabierając je ze sobą w folii i piecząc na ognisku. Co z nim podawać? To zależy od tego, czy ma nadzienie. Ale kalja jest dobra z każdym dodatkiem, zwłaszcza makaronem
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 11 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 21 % 7 g
201 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszą rzeczą do zrobienia jest ugotowanie kawałka mięsa. Zgodnie z zasadami jego grubość powinna wynosić 2 cm, a na nim nie powinno być folii ani tłuszczu. Usuniemy wszystko, co zbędne, wyrównamy kawałek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby kalja okazała się bardziej soczysta, pokonajmy mięso za pomocą choppera. Aby kawałki nie rozpadły się na boki i nie przebiły się, pokryj je folią kulinarną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotując kobiety w ciąży, mięso oczywiście nie jest zmiękczane przyprawami. A w naszej wersji natrzemy go przyprawami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I dopraw mięso czosnkiem, posyp octem. Niech leży półtorej godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie lekko posolić i pieprzyć mięso, posmarować warstwę mieszanką majonezu i Adjiki (lub czegoś pomidorowego).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój paprykę w paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Siekamy małą główkę białej cebuli na pół pierścienia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj zielenie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zróbmy cienką warstwę zieleni na mięsie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Bliżej krawędzi zaczniemy układać słomkę pieprzu, cebulę i suszone morele (nie trzeba jej ciąć).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiń to wszystko w rolkę i zawiąż sznurkiem lub nitką – aby nadzienie nie wypadło podczas gotowania.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podgrzej patelnię, smaż bułkę do miękkości.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Obracaj regularnie. Gdy zdasz sobie sprawę, że kalja jest gotowa, zdejmij Sznurek i pięknie pokrój.

i więcej porad

mięso może być dowolne, ale jagnięcina jest idealna. Im młodsze mięso, tym bardziej soczyste danie. Im szerszy kawałek, tym więcej dodatków będzie w nim pasować, jeśli oczywiście gotujesz z nadzieniem. Im cieńsze mięso, tym szybciej kalja się ugotuje.

nadzienie w kalży może być dowolne, może wcale nie być.

składając rolkę z nadzieniem, upewniamy się, że nie rozerwie mięsa i nie pasuje tak, aby nie wypadła podczas gotowania.

metoda gotowania kalji może być inna-po smażeniu gotuje się przez półtorej godziny lub gotuje w folii w piekarniku lub powolnej kuchence.
często dodawane są różne warzywa. Idealnie kalję gotuje się przez półtorej godziny i podaje razem z bulionem oraz domowym makaronem i warzywami.

podczas smażenia mięsa (jeśli gotujesz bez późniejszego gotowania) nie zapomnij obrócić go z boku na bok.

jeśli rolka jest gruba, doprowadź ją do gotowości w piekarniku lub w powolnej kuchence. Możesz umieścić w folii, włożyć do formy, dodając do niej trochę wody.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy