skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest ugotowanie kawałka mięsa. Zgodnie z zasadami jego grubość powinna wynosić 2 cm, a na nim nie powinno być folii ani tłuszczu. Usuniemy wszystko, co zbędne, wyrównamy kawałek.
Krok 2:
Aby kalja okazała się bardziej soczysta, pokonajmy mięso za pomocą choppera. Aby kawałki nie rozpadły się na boki i nie przebiły się, pokryj je folią kulinarną.
Krok 3:
Gotując kobiety w ciąży, mięso oczywiście nie jest zmiękczane przyprawami. A w naszej wersji natrzemy go przyprawami.
Krok 4:
Zetrzyj czosnek.
Krok 5:
I dopraw mięso czosnkiem, posyp octem. Niech leży półtorej godziny.
Krok 6:
Następnie lekko posolić i pieprzyć mięso, posmarować warstwę mieszanką majonezu i Adjiki (lub czegoś pomidorowego).
Krok 7:
Pokrój paprykę w paski.
Krok 8:
Siekamy małą główkę białej cebuli na pół pierścienia.
Krok 9:
Posiekaj zielenie.
Krok 10:
Zróbmy cienką warstwę zieleni na mięsie.
Krok 11:
Bliżej krawędzi zaczniemy układać słomkę pieprzu, cebulę i suszone morele (nie trzeba jej ciąć).
Krok 12:
Zwiń to wszystko w rolkę i zawiąż sznurkiem lub nitką – aby nadzienie nie wypadło podczas gotowania.
Krok 13:
Podgrzej patelnię, smaż bułkę do miękkości.
Krok 14:
Obracaj regularnie. Gdy zdasz sobie sprawę, że kalja jest gotowa, zdejmij Sznurek i pięknie pokrój.
i więcej porad
mięso może być dowolne, ale jagnięcina jest idealna. Im młodsze mięso, tym bardziej soczyste danie. Im szerszy kawałek, tym więcej dodatków będzie w nim pasować, jeśli oczywiście gotujesz z nadzieniem. Im cieńsze mięso, tym szybciej kalja się ugotuje.
nadzienie w kalży może być dowolne, może wcale nie być.
składając rolkę z nadzieniem, upewniamy się, że nie rozerwie mięsa i nie pasuje tak, aby nie wypadła podczas gotowania.
metoda gotowania kalji może być inna-po smażeniu gotuje się przez półtorej godziny lub gotuje w folii w piekarniku lub powolnej kuchence.
często dodawane są różne warzywa. Idealnie kalję gotuje się przez półtorej godziny i podaje razem z bulionem oraz domowym makaronem i warzywami.
podczas smażenia mięsa (jeśli gotujesz bez późniejszego gotowania) nie zapomnij obrócić go z boku na bok.
jeśli rolka jest gruba, doprowadź ją do gotowości w piekarniku lub w powolnej kuchence. Możesz umieścić w folii, włożyć do formy, dodając do niej trochę wody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g