Indyk duszony z cebulą

pyszne mięso w bogatym sosie. Delikatne i miękkie! Pyszne pachnące danie stanie się królem na każdym świątecznym stole, a za taki sos goście będą gotowi dać wszystko. Każda gospodyni będzie błagać, aby wyjawiła jej tajemnicę przygotowania tego oszałamiającego przepisu. A dzisiaj to zrobię.
mariyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 29 % 6 g
116 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

nogi indyka dzielimy na pół wzdłuż ścięgien, oddzielając udo i podudzie. Obficie pocieramy powierzchnię solą i zmielonym czarnym pieprzem i pozostawiamy do marynowania w temperaturze pokojowej na godzinę.

umieść brytfannę (lub patelnię z grubym dnem) na średnim ogniu i wlej olej roślinny, pozostaw do ogrzania i dodaj krem. W międzyczasie przesiej mąkę (160 gr) na talerz i ostrożnie posyp skórę nóg, nie strząsając nadmiaru. Przygotowane nogi wkładamy zewnętrzną stroną do dołu do brytfanny i smażymy tylko z jednej strony nogi, aż będą brązowe, 5-8 minut. Przenieś na talerz.

obierz i umyj wszystkie rodzaje cebuli, drobno posiekaj żółtą cebulę i por, pozostaw cebulę perłową w całości, użyj jej później. Obierz czosnek i seler, umyj i posiekaj. Wlej żółtą cebulę, pory (tylko jasne części), seler, czosnek do brytfanny i smaż przez 10-12 minut na złoty kolor, często mieszając, zapobiegając przypaleniu. Następnie dodaj pozostałą mąkę i smaż przez kolejne 2 minuty. Wprowadzamy Wino i powoli doprowadzamy sos do wrzenia. Ciągle mieszając, gotuj sos, aż będzie gęsty. Następnie dodaj drobno posiekany tymianek, liść laurowy i bulion z indyka, sól i zagotuj.

wracamy do brytfanny indyka, zrumienioną stroną do góry, w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu, aby skórka pozostała sucha i dusimy mięso do całkowitego ugotowania.

Usuń indyka na talerz i włóż perłową cebulę do sosu przez 20-25 minut. Przenosimy cebulę na nogi i gotujemy sos, aż trzykrotnie zmniejszy się objętość (kolejne 20 minut).

wymieszaj żółtko i śmietanę w małym pojemniku i rozcieńcz masę szklanką gorącego sosu. Delikatnie włóż mieszaninę do brytfanny i natychmiast zdejmij z ognia, ponieważ niewielkie opóźnienie może zepsuć całą pracę, a sos zwinie się.

odcedź gotowy sos, wlej go z powrotem do rondla, dodaj sól i dopraw pieprzem do smaku. Kładziemy tam nogi i cebulki, podgrzewamy i podajemy, posypując natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy