skład / składniki
metoda gotowania
nogi indyka dzielimy na pół wzdłuż ścięgien, oddzielając udo i podudzie. Obficie pocieramy powierzchnię solą i zmielonym czarnym pieprzem i pozostawiamy do marynowania w temperaturze pokojowej na godzinę.
umieść brytfannę (lub patelnię z grubym dnem) na średnim ogniu i wlej olej roślinny, pozostaw do ogrzania i dodaj krem. W międzyczasie przesiej mąkę (160 gr) na talerz i ostrożnie posyp skórę nóg, nie strząsając nadmiaru. Przygotowane nogi wkładamy zewnętrzną stroną do dołu do brytfanny i smażymy tylko z jednej strony nogi, aż będą brązowe, 5-8 minut. Przenieś na talerz.
obierz i umyj wszystkie rodzaje cebuli, drobno posiekaj żółtą cebulę i por, pozostaw cebulę perłową w całości, użyj jej później. Obierz czosnek i seler, umyj i posiekaj. Wlej żółtą cebulę, pory (tylko jasne części), seler, czosnek do brytfanny i smaż przez 10-12 minut na złoty kolor, często mieszając, zapobiegając przypaleniu. Następnie dodaj pozostałą mąkę i smaż przez kolejne 2 minuty. Wprowadzamy Wino i powoli doprowadzamy sos do wrzenia. Ciągle mieszając, gotuj sos, aż będzie gęsty. Następnie dodaj drobno posiekany tymianek, liść laurowy i bulion z indyka, sól i zagotuj.
wracamy do brytfanny indyka, zrumienioną stroną do góry, w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu, aby skórka pozostała sucha i dusimy mięso do całkowitego ugotowania.
Usuń indyka na talerz i włóż perłową cebulę do sosu przez 20-25 minut. Przenosimy cebulę na nogi i gotujemy sos, aż trzykrotnie zmniejszy się objętość (kolejne 20 minut).
wymieszaj żółtko i śmietanę w małym pojemniku i rozcieńcz masę szklanką gorącego sosu. Delikatnie włóż mieszaninę do brytfanny i natychmiast zdejmij z ognia, ponieważ niewielkie opóźnienie może zepsuć całą pracę, a sos zwinie się.
odcedź gotowy sos, wlej go z powrotem do rondla, dodaj sól i dopraw pieprzem do smaku. Kładziemy tam nogi i cebulki, podgrzewamy i podajemy, posypując natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g