szyja wieprzowa pieczona w piekarniku w całym kawałku

pieczenie szyi wieprzowej to przyjemność. Gotowana w ten sposób szyja wieprzowa jest delikatna i soczysta. Różnorodność przypraw nadaje mięsu wyrafinowany aromat i smak. To danie jest dość pożywne, ale łatwo przyswajalne.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 65 % 24 g
węglowodany 11 % 4 g
261 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty z listy. Wybierz mięso bardzo ostrożnie. Jeśli weźmiesz mięso niskiej jakości, z pewnością zepsujesz smak gotowego dania. Szyja powinna być różowa z cienkimi białymi smugami tłuszczu, bez natrętnego zapachu i nadmiernego połysku. Smakuje lepiej ze świeżego mięsa, ale jeśli masz zamrożoną szyję, należy ją najpierw rozmrozić - pozostawić na 8 godzin w pojemniku w lodówce. Weź rafinowany olej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso i osusz ręcznikami papierowymi, aby podczas smażenia było mniej rozprysków. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w paski. W ten sposób łatwiej będzie nakłuć je mięsem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Naszpikuj szyję czosnkiem, aby mięso było równomiernie nasycone smakiem czosnku. Jeśli nie masz specjalnego noża do szpikulców, możesz użyć noża z długim, ostrym ostrzem. Przekłuj mięso wzdłuż włókien (aby po pokrojeniu czosnek przeciął się w poprzek) i wzdłuż ostrza wepchnij kawałki czosnku w głąb kawałka mięsa. Za pomocą grubej bawełnianej nici zawiąż mięso wzdłuż i w poprzek, aby kawałek był gęstszy i nie rozpadał się podczas gotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystkie luźne przyprawy z solą i 4 łyżkami oleju. Taka marynata równomiernie rozprowadza smak i aromat przypraw w całym mięsie. Pozostały olej przyda się nam później.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź formę do marynowania mięsa, w której będzie swobodnie pasować . Materiał, z którego jest wykonany, nie powinien się utleniać. Idealne są naczynia emaliowane, ceramiczne i szklane. Wziąłem ceramiczne kaczątko. Dokładnie przetrzyj mięso ze wszystkich stron marynatą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę umyć, pokroić w półpierścienie i lekko pamiętać, aby łatwiej dawała sok. Owiń mięso ze wszystkich stron posiekaną cebulą. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej. Możesz zostawić na dłuższy czas, na przykład na noc. Następnie lepiej włożyć do lodówki. Aby mięso było lepiej marynowane w procesie marynowania kilka razy & quot; wymieszaj & quot; mięso - Odwróć na drugą stronę i ponownie obtocz cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oczyść marynowane mięso z cebuli i usmaż na wysmarowanej olejem patelni ze wszystkich stron na dużym ogniu, aby uzyskać prażoną skórkę. Tak więc gotowa szyja zachowa soczystość. Do smażenia użyj dużej patelni z wysokimi bokami, aby wygodnie było obracać mięso i mniej rozprysków oleju. Wygodnie jest obrócić szczypcami lub dwiema łopatkami, ściskając mięso między nimi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na tym samym oleju lekko podsmaż cebulę, w której marynowano mięso. Prażona cebula nada bogatszy smak pieczonemu mięsu. Smaż cebulę na średnim ogniu, aby się nie przypaliła i nie stała się gorzka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naczynie do pieczenia weź Głębokie z pokrywką, aby mięso w nim swobodnie pasowało i leżało bez załamań. Biorę to samo kaczątko, w którym marynowałem. Zanurz tam mięso i przykryj cebulą ze wszystkich stron. Dodaj liście laurowe i pół szklanki ciepłej wody. Woda zapobiegnie wyschnięciu mięsa w przypadku odparowania całej wilgoci. Mięso jest bardzo różne - zbyt tłuste lub suche-i nie można dokładnie przewidzieć, jak się zachowa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj i piecz przez 1,5 godziny w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. Ponieważ każdy piekarnik i naczynia do pieczenia są inne, Czas gotowania może się różnić. Po godzinie delikatnie otwórz pokrywkę i sprawdź-mięso powinno się zrumienić, ale nie przypalić. W czasie gotowości wyjmij z piekarnika, zdejmij pokrywkę i pozostaw do ostygnięcia na 30-40 minut bez spuszczania płynu. Oczyść gotową pieczoną szyję z cebuli i odetnij nitki.

pieczona szyjka wieprzowa może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponuje się z warzywami i ziołami. Mięso uzyskuje się z pięknym krojem i złotą skórką. Żadna wykwintna szynka nie zastąpi smaku naturalnej pieczonej wieprzowiny.
szyja przygotowana według tego przepisu idealnie wpasuje się w codzienną dietę Twojej rodziny, a także z łatwością ozdobi każdy świąteczny stół.
pieczona szyja może być przechowywana w lodówce do 2 dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Majeranek suchy - 271   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g

Podobne przepisy