kotlety z żołądkiem z kurczaka

Oryginalna i pyszna opcja z podrobami z kurczaka! Kotlety z żołądków z kurczaka nie przychodzą na myśl od razu, gdy myślisz, co ugotować z tego rodzaju produktów mięsnych. Ale to tylko do momentu wypróbowania przepisu. Smak kotletów z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom!
SerofimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 14 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 27 % 8 g
162 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

jak zrobić kotlety z żołądków z kurczaka? Namocz bochenek lub biały chleb w mleku. Nie trzeba przycinać skórki, możesz użyć już wysuszonego chleba-świetny sposób na pozbycie się resztek.

dobrze spłucz żołądki z kurczaka, pamiętaj, aby wyczyścić wszystko, czego nie możesz jeść z fałd. Nie odcinaj tłuszczu i żylastych części, nie będą zbędne i nie będą odczuwalne w gotowej wersji Dania. Pokrój żołądki na porcje i przewiń w maszynce do mięsa. W przypadku tych kotletów warunkiem jest dwukrotne zmielenie. W takim przypadku gotowe kotlety będą miękkie, delikatne, bez szorstkich wtrąceń.

cebulę obrać, umyć i pokroić na kawałki, które przejdą przez szyjkę maszynki do mięsa. Przekręć cebulę na maszynce do mięsa podczas drugiej fali mielenia mięsa. Na tym samym etapie dodaj chleb namoczony w mleku. Można go posiekać natychmiast w maszynce do mięsa lub dobrze ugniatać rękami. Dodaj jajko i mleko Pozostałe z chleba do powstałego mielonego mięsa. Mieszaj widelcem, aż będzie całkowicie gładki.

takie kotlety najbardziej przypominają konsystencję wątroby, nie są formowane rękami, ale nakładane łyżką.

rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na dużym ogniu. Po osiągnięciu wymaganej temperatury zmniejsz ogień do średniego i ułóż mięso mielone łyżką, aby między kotletami było wolne miejsce. Jest to konieczne, aby kotlety nie sklejały się i można je łatwo odwrócić. Smażyć z jednej strony do miękkości - aż powierzchnia będzie zrumieniona. Następnie odwróć i ugotuj po drugiej stronie. W razie potrzeby możesz przykryć, zmniejszyć ciepło do minimum i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut. Pozwoli im to stać się bardziej miękkimi i delikatnymi.

kotlety z żołądków z kurczaka podawaj na gorąco. Nadaje się do nich prawie każdy dodatek: świeże lub pieczone warzywa, różne zboża, tłuczone ziemniaki, makaron, rośliny strączkowe.

smacznego

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żołądki z kurczaka - 114   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy