bułka Omletowa

pyszne zdrowe śniadanie z oryginalnym podaniem! Bułka omletowa to niezwykła interpretacja bardzo popularnego i lubianego Dania. Rozpoczęcie dnia od śniadania bogatego w białka i witaminy jest niewątpliwą korzyścią dla organizmu, przynosząc zastrzyk energii i wigoru na cały następny dzień. Dodatek szynki i warzyw sprawia, że to danie jest jeszcze bardziej satysfakcjonujące i smaczne. A gotowanie jest bardzo łatwe i szybkie!
viktorinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 11 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 22 % 6 g
159 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

jak zrobić bułkę omletową? Włącz piekarnik na 160-180 stopni Celsjusza (w zależności od mocy piekarnika i wybranego trybu pieczenia).

W dużej misce rozbij jaja kurze. Ubij je trzepaczką lub mikserem do uzyskania gęstej, puszystej piany. Następnie dodaj trochę mleka i mąki, ciągle mieszając łyżką. Aby uzyskać jednorodną konsystencję omletu, spróbuj rozbić wszystkie grudki mąki. Jeszcze raz ubij mieszankę jajeczną trzepaczką. Ponieważ ten przepis wykorzystuje szynkę i ser, które same w sobie są słone, nie można użyć przypraw.

cebulę (dla lepszego efektu wizualnego najlepiej wziąć czerwoną) obrać, opłukać i drobno pokroić w kostkę.

Umyj pomidory i pokrój w drobną kostkę.

szynkę (można zastąpić kiełbasą) pokroić w cienkie, małe paski.

zetrzyj ser mozzarella na grubej tarce.

na blasze do pieczenia ułóż arkusz pergaminu na całym obwodzie. Następnie wlej ubitą mieszankę jajeczną na blachę do pieczenia i spróbuj równomiernie rozprowadzić ją na wszystkich powierzchniach. Rozłóż drobno posiekane warzywa i szynkę na mieszance jajecznej w chaotyczny sposób. Następnie podziel starty ser na dwie części i rozłóż jedną połowę na wierzchu wyłożonej mieszanki jajecznej.

umieść blachę do pieczenia w piekarniku na 10-15 minut, aż omlet pokryje się złotobrązową skórką. Następnie wyjmij z piekarnika, posyp pozostałą startą mozzarellą. Włóż z powrotem do piekarnika na kilka minut, aż ser na powierzchni się rozpuści.

wyjmij blachę do pieczenia z omletem z piekarnika. Ostrożnie, biorąc za krawędzie pergaminu, oddziel gotowy omlet od pergaminu i zwiń go w rolkę, przesuwając się od jednej krawędzi do drugiej.

zwiniętą bułkę omletową przełóż szpatułką na piękny talerz i ostrożnie pokrój na kawałki. Udekoruj świeżymi gałązkami rozmarynu lub innymi ziołami.

smacznego!

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy