skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić bułkę omletową? Włącz piekarnik na 160-180 stopni Celsjusza (w zależności od mocy piekarnika i wybranego trybu pieczenia).
W dużej misce rozbij jaja kurze. Ubij je trzepaczką lub mikserem do uzyskania gęstej, puszystej piany. Następnie dodaj trochę mleka i mąki, ciągle mieszając łyżką. Aby uzyskać jednorodną konsystencję omletu, spróbuj rozbić wszystkie grudki mąki. Jeszcze raz ubij mieszankę jajeczną trzepaczką. Ponieważ ten przepis wykorzystuje szynkę i ser, które same w sobie są słone, nie można użyć przypraw.
cebulę (dla lepszego efektu wizualnego najlepiej wziąć czerwoną) obrać, opłukać i drobno pokroić w kostkę.
Umyj pomidory i pokrój w drobną kostkę.
szynkę (można zastąpić kiełbasą) pokroić w cienkie, małe paski.
zetrzyj ser mozzarella na grubej tarce.
na blasze do pieczenia ułóż arkusz pergaminu na całym obwodzie. Następnie wlej ubitą mieszankę jajeczną na blachę do pieczenia i spróbuj równomiernie rozprowadzić ją na wszystkich powierzchniach. Rozłóż drobno posiekane warzywa i szynkę na mieszance jajecznej w chaotyczny sposób. Następnie podziel starty ser na dwie części i rozłóż jedną połowę na wierzchu wyłożonej mieszanki jajecznej.
umieść blachę do pieczenia w piekarniku na 10-15 minut, aż omlet pokryje się złotobrązową skórką. Następnie wyjmij z piekarnika, posyp pozostałą startą mozzarellą. Włóż z powrotem do piekarnika na kilka minut, aż ser na powierzchni się rozpuści.
wyjmij blachę do pieczenia z omletem z piekarnika. Ostrożnie, biorąc za krawędzie pergaminu, oddziel gotowy omlet od pergaminu i zwiń go w rolkę, przesuwając się od jednej krawędzi do drugiej.
zwiniętą bułkę omletową przełóż szpatułką na piękny talerz i ostrożnie pokrój na kawałki. Udekoruj świeżymi gałązkami rozmarynu lub innymi ziołami.
smacznego!
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g