kotlety po donbassku

kotlety z niespodzianką! Soczyste, rumiane, pachnące! Kotlety w Donbasie zakochały się w wielu, to apetyczne danie można z powodzeniem przygotować w domu. Lepiej jest gotować mięso mielone samodzielnie, przepuszczając mięso przez maszynę do mięsa trzy razy, ale jeśli nie ma takiej możliwości, odpowiedni jest również sklep. Masło przed rzeźbieniem kotletów powinno być dobrze zamrożone, aby nie stopiło się w dłoniach.
AnnageAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 11 g
tłuszcze 60 % 36 g
węglowodany 22 % 13 g
416 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

jak smażyć kotlety w Donbasie?

1. Pokrój masło w podłużne kostki, Wyślij do zamrażarki na 20 minut.

2. Mięso mielone powinno być maksymalnie jednorodne, więc przepuść je kilka razy przez maszynę do mięsa, sól, pieprz, dodaj szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, dobrze wymieszaj.

3. Podziel mięso mielone na równe części, połóż kawałek masła na środku każdej części, uformuj Podłużny kotlet.

4. Rozbij jajka do miski, ubij je trzepaczką, aż będą gładkie.

5. Każdy kotlet panierować w bułce tartej, następnie w cieście jajecznym i ponownie w bułce tartej.

6. Umieść puste miejsca na desce do krojenia i wyślij do lodówki na pół godziny.

7. Wlej olej roślinny do głębokiego, grubościennego pojemnika i wyślij do ognia. Gdy olej rozgrzeje się do około 180 stopni, rozłóż paszteciki partiami i smaż na piękny rumieniec.

8. Połóż gotowe kotlety na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.

podawaj z dowolnymi dodatkami.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal / 100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy