kurczak chkmeruli po gruzińsku (shkmeruli )

kurczak w kremowym sosie zachwyci Ciebie i Twoich bliskich swoim smakiem! Niesamowite danie kuchni gruzińskiej!!! Nazwa tego dania pochodzi od wioski Chkmeri, która znajduje się w górzystym regionie Gruzji. Apetyczny, rumiany, soczysty kurczak chkmeruli (inna nazwa shkmeruli) z pikantnym sosem śmietanowym podaje się na stole bezpośrednio na patelni, podaje się do niego również chleb pita, który następnie zanurza się w sosie. Spróbuj i ciesz się słynnym daniem gruzińskim!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 14 g
tłuszcze 56 % 19 g
węglowodany 3 % 1 g
243 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj tuszę kurczaka pod zimną bieżącą wodą. Pokrój go wzdłuż piersi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż go, przykryj folią spożywczą i dobrze uderz młotkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do smażenia najlepiej użyć żeliwnej patelni lub patelni z grubym dnem. Rozgrzej masło na patelni i włóż do niego tuszę z kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kurczak powinien być smażony pod prasą, w tym celu zbudowałem taki projekt. Na kurczaku położyła ognioodporny talerz, a na wierzchu, jako ładunek, patelnię wypełnioną wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz kurczaka na średnim ogniu pod prasą przez 15 minut z jednej strony. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 10 minut. Następnie zmniejsz ogień i smaż przez 20 minut, również pod prasą, od czasu do czasu obracając kurczaka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas smażenia kurczaka przygotuj sos. Aby to zrobić, posiekaj kolendrę i posiekaj czosnek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz czosnek z posiekanymi ziołami, dodaj sól, pieprz i zmiel w moździerzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj śmietanę i wodę. Wymieszać. Sos jest gotowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz sprawdzamy kurczaka pod kątem gotowości. Aby to zrobić, przebij go widelcem, jeśli sok wypływa na różowo, kontynuuj gotowanie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kurczak jest usmażony, zarumieniony i gotowy. Teraz polej kurczaka sosem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj i smaż przez 10-15 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    To wszystko nasz kurczak chkmeruli jest gotowy!!! Możesz podać go do stołu!!! Przed podaniem udekoruj ziołami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy