skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do gotowania.
Krok 2:
Umyj tuszę kurczaka pod zimną bieżącą wodą. Pokrój go wzdłuż piersi.
Krok 3:
Rozłóż go, przykryj folią spożywczą i dobrze uderz młotkiem.
Krok 4:
Do smażenia najlepiej użyć żeliwnej patelni lub patelni z grubym dnem. Rozgrzej masło na patelni i włóż do niego tuszę z kurczaka.
Krok 5:
Kurczak powinien być smażony pod prasą, w tym celu zbudowałem taki projekt. Na kurczaku położyła ognioodporny talerz, a na wierzchu, jako ładunek, patelnię wypełnioną wodą.
Krok 6:
Piecz kurczaka na średnim ogniu pod prasą przez 15 minut z jednej strony. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 10 minut. Następnie zmniejsz ogień i smaż przez 20 minut, również pod prasą, od czasu do czasu obracając kurczaka.
Krok 7:
Podczas smażenia kurczaka przygotuj sos. Aby to zrobić, posiekaj kolendrę i posiekaj czosnek.
Krok 8:
Połącz czosnek z posiekanymi ziołami, dodaj sól, pieprz i zmiel w moździerzu.
Krok 9:
Następnie dodaj śmietanę i wodę. Wymieszać. Sos jest gotowy.
Krok 10:
Teraz sprawdzamy kurczaka pod kątem gotowości. Aby to zrobić, przebij go widelcem, jeśli sok wypływa na różowo, kontynuuj gotowanie.
Krok 11:
Kurczak jest usmażony, zarumieniony i gotowy. Teraz polej kurczaka sosem.
Krok 12:
Przykryj i smaż przez 10-15 minut.
Krok 13:
To wszystko nasz kurczak chkmeruli jest gotowy!!! Możesz podać go do stołu!!! Przed podaniem udekoruj ziołami.
Krok 14:
Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g