Sałatka fasolka szparagowa grzyby

Spróbuj zrobić niezwykłą i pyszną ciepłą sałatkę! Sałatka fasolka szparagowa grzyby to danie nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne. Przygotowanie go jest niezwykle proste-poradzi sobie nawet początkujący. Ale jednocześnie taka sałatka nie wstydzi się podawać na stole nawet w święto. Smażona fasolka szparagowa, szlachetny ser pleśniowy, delikatne pieczarki i chrupiące orzechy włoskie bardzo harmonijnie ze sobą współgrają. Obfite, aromatyczne, pożywne... Ta ciepła sałatka zajmie należne jej miejsce w książce kucharskiej i sercu każdej gospodyni domowej.
AzizaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 59 % 10 g
węglowodany 12 % 2 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

przede wszystkim Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie myjemy i suszymy orzechy ręcznikami papierowymi. Następnie kroimy orzechy na duże kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysyłamy do piekarnika na 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy orzechy, aby równomiernie się upiekły. Należy uważnie obserwować, aby orzechy w żadnym wypadku się nie przypaliły.

gdy orzechy są w piekarniku, umyj grzyby, połóż je na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar wilgoci. Po pokrojeniu pieczarek na talerze. Na dużym ogniu stawiamy dużą patelnię, wlewamy do niej oliwę z oliwek. Gdy olej dobrze się rozgrzeje, włóż do niego grzyby i smaż mieszając przez 1-2 minuty.

włóż zieloną fasolkę na patelnię bez bezpośredniego rozmrażania. Wlej wodę i wszystko dobrze wymieszaj. Teraz zmniejszamy ciepło do średniego i dusimy wszystko razem pod pokrywką przez 5 minut. Fasola powinna stać się miękka. Jeśli nadal jest sztywny, czas należy zwiększyć o kolejne 5 minut.

otwórz pokrywkę, nieznacznie zwiększ ciepło i trzymaj zawartość patelni na ogniu, aż prawie cała ciecz wyparuje. Posyp fasolę i grzyby solą, dopraw czarnym pieprzem, jeszcze raz dobrze wymieszaj.

Przenieś fasolę i grzyby do dużego pojemnika. Dodaj pokruszony (starty na grubej tarce) ser, dobrze wymieszaj. Sałatkę układamy na porcjowanych talerzach, posypujemy orzechami włoskimi.

podawaj na ciepło!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Ser pleśniowy - 353   kcal/100g
  • Hermelin - 303   kcal/100g
  • Gorgonzola - 330   kcal/100g

Podobne przepisy