sum w cieście

delikatna ryba w złotym cieście-bardzo apetyczna! Sum w cieście najlepiej podawać z dodatkiem kruchego ryżu lub puree ziemniaczanego, a świeże warzywa będą również doskonałym dodatkiem. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu związanego z sumem, filet należy polać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, doskonale radzi sobie z zadaniem. Zamiast majonezu możesz użyć podwójnej porcji kwaśnej śmietany, najlepiej domowej roboty.
innaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 56 % 22 g
węglowodany 10 % 4 g
252 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

jak usmażyć Suma w cieście?

1. Włóż filet z suma do miski, zalej sokiem z cytryny, pozostaw na 20 minut.

2. W międzyczasie w misce rozbij jajko, dodaj śmietanę i majonez, wymieszaj składniki trzepaczką.

3. Przesiej mąkę do powstałej masy, wlej sól i mieszankę mielonej papryki, doprowadź ciasto do jednorodności za pomocą trzepaczki. Konsystencja masy przypomina gęstą śmietanę.

4. Filet z suma pokroić na kawałki, zanurzyć w cieście, smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor po obu stronach.

nie zaleca się jedzenia gorącej ryby, pozwól jej trochę ostygnąć.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sum gotowany - 196   kcal/100g
  • Sum - 121   kcal/100g
  • Sum świeży - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal / 100g

Podobne przepisy