skład / składniki
metoda gotowania
1. Delikatnie umyj filety z flądry pod bieżącą wodą. Następnie suszymy ręcznikami papierowymi.
2. Kładziemy filet z flądry na dużym płaskim naczyniu, aby ryba była umieszczona w jednej warstwie. Zalej flądrę sokiem z cytryny.
3. Przykryj naczynie rybą folią spożywczą i pozostaw do marynowania na około 15 minut.
4. W międzyczasie zajmiemy się przygotowaniem pozostałych składników. Umyj pory, pokrój w pierścienie, ale niezbyt cienkie - około 1 cm grubości.
5. Łodygę selera myjemy, obieramy ostrym nożem. Pokrój na małe kawałki. Obierz cebulę, pokrój w kostkę.
6. Wybierz program "Multipowar", ustaw żądaną temperaturę, a to jest 160 stopni.
7. Włóż masło do miski multicookera, a gdy się rozpuści, usmaż na nim przygotowane warzywa: cebulę, por i seler. Smaż przez około 10 minut.
8. Wlej mąkę na płaskie naczynie. Ponownie osusz filet z flądry ręcznikami papierowymi. Następnie panierujemy go w mące, strząsamy nadmiar.
9. Połóż rybę na smażonych warzywach, dopraw solą i białym pieprzem.
10. Następnie polej składniki białym wytrawnym winem i gotuj w tym samym programie przez 15 minut.
11. Wlej śmietanę do głębokiej miski, tutaj rozprowadź ser śmietankowy. Dokładnie wymieszaj składniki, aż będą gładkie.
12. Po 15 minutach polej rybę przygotowanym sosem i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.
to wszystko, ryba jest gotowa!
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Flądra wędzona na gorąco - 192 kcal/100g
- Flądra gotowana - 103 kcal/100g
- Flądra świeża - 83 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g