flądra w powolnej kuchence

najdelikatniejsza ryba! Zdrowe danie bez czynników rakotwórczych! Flądra w powolnej kuchence okazuje się niezwykle delikatna i apetyczna. Takie ryby można podawać nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Miękki, delikatny, soczysty, pachnący - każdy kawałek rozpływa się w ustach! Jeśli dzieci jedzą ryby, wino można wykluczyć z listy składników. Kremowy sos serowy nadaje potrawie bogaty smak i szczególny urok. Aby przygotować flądrę zgodnie z tym przepisem, Multicooker powinien być wyposażony w program "Multipowar", który pozwala wybrać żądaną temperaturę.
dino4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 12 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 16 % 4 g
138 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Delikatnie umyj filety z flądry pod bieżącą wodą. Następnie suszymy ręcznikami papierowymi.

2. Kładziemy filet z flądry na dużym płaskim naczyniu, aby ryba była umieszczona w jednej warstwie. Zalej flądrę sokiem z cytryny.

3. Przykryj naczynie rybą folią spożywczą i pozostaw do marynowania na około 15 minut.

4. W międzyczasie zajmiemy się przygotowaniem pozostałych składników. Umyj pory, pokrój w pierścienie, ale niezbyt cienkie - około 1 cm grubości.

5. Łodygę selera myjemy, obieramy ostrym nożem. Pokrój na małe kawałki. Obierz cebulę, pokrój w kostkę.

6. Wybierz program "Multipowar", ustaw żądaną temperaturę, a to jest 160 stopni.

7. Włóż masło do miski multicookera, a gdy się rozpuści, usmaż na nim przygotowane warzywa: cebulę, por i seler. Smaż przez około 10 minut.

8. Wlej mąkę na płaskie naczynie. Ponownie osusz filet z flądry ręcznikami papierowymi. Następnie panierujemy go w mące, strząsamy nadmiar.

9. Połóż rybę na smażonych warzywach, dopraw solą i białym pieprzem.

10. Następnie polej składniki białym wytrawnym winem i gotuj w tym samym programie przez 15 minut.

11. Wlej śmietanę do głębokiej miski, tutaj rozprowadź ser śmietankowy. Dokładnie wymieszaj składniki, aż będą gładkie.

12. Po 15 minutach polej rybę przygotowanym sosem i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.

to wszystko, ryba jest gotowa!

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Flądra wędzona na gorąco - 192   kcal/100g
  • Flądra gotowana - 103   kcal/100g
  • Flądra świeża - 83   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy