kurczak w winie

niesamowicie pyszny kurczak! Proste, niedrogie, szybkie, łatwe. Kurczak według tego przepisu okazuje się delikatny, soczysty, o przyjemnym aromacie i niezapomnianym smaku! Ten przepis jest okazją do urozmaicenia menu przy użyciu prostych,znanych, niedrogich produktów. Ważne jest również to, że takie danie jest przygotowywane prosto i bezpretensjonalnie. To danie można zaoferować rodzinie na obiad lub zaskoczyć gości. Spróbuj sam ugotować takiego kurczaka. Myślę, że będziesz zadowolony z wyniku.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 13 % 3 g
152 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania przepisu. Cebula i czosnek są obrane, a także udka z kurczaka (można wziąć inne części kurczaka) są dokładnie umyte. Udka z kurczaka suszymy ręcznikami papierowymi. Natrzyj mieszanką soli i pieprzu, pozostaw na 15-30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę na półpierścienie, czosnek na talerze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż uda z obu stron na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś smażone udka z kurczaka na patelnię z grubym dnem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na tej samej patelni, na której smażono kurczaka, podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj trochę soli i pieprzu, czosnek i podsmaż razem cebulę i czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj łyżkę mąki, wymieszaj, smaż przez 1 minutę lub krócej, ciągle mieszając. Upewniamy się, że mąka nie pali się i nie rozprowadza równomiernie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażoną cebulę przełożyć na kurczaka i wlać wino do rondla.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przyprawy. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 40-45 minut, aż kurczak będzie gotowy. Jednocześnie uważnie monitorujemy, aby kurczak i inne składniki potrawy nie paliły się.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż gotowego kurczaka na naczyniu. Okazuje się bardzo soczysty i smaczny. Cieszmy się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy