skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania przepisu. Cebula i czosnek są obrane, a także udka z kurczaka (można wziąć inne części kurczaka) są dokładnie umyte. Udka z kurczaka suszymy ręcznikami papierowymi. Natrzyj mieszanką soli i pieprzu, pozostaw na 15-30 minut.
Krok 2:
Pokrój cebulę na półpierścienie, czosnek na talerze.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż uda z obu stron na złoty kolor.
Krok 4:
Przenieś smażone udka z kurczaka na patelnię z grubym dnem.
Krok 5:
Na tej samej patelni, na której smażono kurczaka, podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj trochę soli i pieprzu, czosnek i podsmaż razem cebulę i czosnek.
Krok 6:
Następnie dodaj łyżkę mąki, wymieszaj, smaż przez 1 minutę lub krócej, ciągle mieszając. Upewniamy się, że mąka nie pali się i nie rozprowadza równomiernie.
Krok 7:
Smażoną cebulę przełożyć na kurczaka i wlać wino do rondla.
Krok 8:
Dodaj przyprawy. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 40-45 minut, aż kurczak będzie gotowy. Jednocześnie uważnie monitorujemy, aby kurczak i inne składniki potrawy nie paliły się.
Krok 9:
Rozłóż gotowego kurczaka na naczyniu. Okazuje się bardzo soczysty i smaczny. Cieszmy się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g