skład / składniki
metoda gotowania
wątróbka drobiowa powinna być świeża, a nie mrożona. Jeśli planowane jest gotowanie z zapasów w zamrażarce, wcześniej wyjmujemy wątrobę, aby całkowicie się stopiła.
myj wątrobę bieżącą wodą, pozbądź się tkanki łącznej i innych niepotrzebnych części. Pamiętaj, aby usunąć pęcherzyk żółciowy, nie jest szkodliwy, ale po dostaniu się do gotowego dania jest gorzki i może zepsuć cały smak delikatnej wątróbki drobiowej. Suszymy papierowymi serwetkami.
obierz cebulę, umyj, osusz ręcznikiem. Wytnij małą kostkę lub ćwiartki pierścieni. Główna zasada jest tak mała, jak to możliwe, dobrze, jeśli po duszeniu stanie się w ogóle niewidoczny w gotowym naczyniu.
wlej olej roślinny do miski multicookera i podgrzej go w trybie smażenia. Dodaj wątrobę, cebulę do rozgrzanego oleju, dobrze wymieszaj i smaż przez 10-15 minut na złoty kolor. Ciągle mieszaj drewnianą, silikonową lub plastikową szpatułką, aby wątroba i cebula się nie przypaliły, w przeciwnym razie smak może okazać się goryczką.
gdy cebula i wątroba są wystarczająco usmażone, Dodaj do nich wodę i śmietanę. Możesz mieszać je w osobnej misce lub dodawać po kolei i mieszać już w misce multicookera, działamy tak wygodnie.
wymieszaj jednorodny biały sos, zamknij pokrywkę multicookera i ustaw tryb duszenia na 30 minut. 5 minut przed końcem procesu otwieramy pokrywkę, dodajemy sól, mielony pieprz, zamykamy i dusimy do miękkości. Nie dodawaj soli na początku duszenia, w takim przypadku wątroba może stać się sztywna.
po zakończeniu trybu nie otwieraj od razu pokrywy, zostawiaj wątrobę na kolejne 7-10 minut, po czym możemy podać. W tym czasie umyj zieloną cebulę, wysusz i drobno posiekaj.
najlepiej uzupełnić wątrobę dodatkiem ziemniaków lub spaghetti, dodać łyżkę kwaśnej śmietany, posypać zieloną cebulą i zaprosić domowników na obiad.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g