wątróbka w śmietanie z cebulą w powolnej kuchence

Delikatna wątróbka z pysznym sosem! Idealne danie na obiad! Wątroba w śmietanie z cebulą w powolnej kuchence to zdrowe i bardzo smaczne danie, które doskonale uzupełnia każdy dodatek. Prosty zestaw produktów zamienia go w kategorię ekonomiczną, a gotowanie w powolnej kuchence jest opcją na każdy dzień.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 10 % 2 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wątróbka drobiowa powinna być świeża, a nie mrożona. Jeśli planowane jest gotowanie z zapasów w zamrażarce, wcześniej wyjmujemy wątrobę, aby całkowicie się stopiła.

myj wątrobę bieżącą wodą, pozbądź się tkanki łącznej i innych niepotrzebnych części. Pamiętaj, aby usunąć pęcherzyk żółciowy, nie jest szkodliwy, ale po dostaniu się do gotowego dania jest gorzki i może zepsuć cały smak delikatnej wątróbki drobiowej. Suszymy papierowymi serwetkami.

obierz cebulę, umyj, osusz ręcznikiem. Wytnij małą kostkę lub ćwiartki pierścieni. Główna zasada jest tak mała, jak to możliwe, dobrze, jeśli po duszeniu stanie się w ogóle niewidoczny w gotowym naczyniu.

wlej olej roślinny do miski multicookera i podgrzej go w trybie smażenia. Dodaj wątrobę, cebulę do rozgrzanego oleju, dobrze wymieszaj i smaż przez 10-15 minut na złoty kolor. Ciągle mieszaj drewnianą, silikonową lub plastikową szpatułką, aby wątroba i cebula się nie przypaliły, w przeciwnym razie smak może okazać się goryczką.

gdy cebula i wątroba są wystarczająco usmażone, Dodaj do nich wodę i śmietanę. Możesz mieszać je w osobnej misce lub dodawać po kolei i mieszać już w misce multicookera, działamy tak wygodnie.

wymieszaj jednorodny biały sos, zamknij pokrywkę multicookera i ustaw tryb duszenia na 30 minut. 5 minut przed końcem procesu otwieramy pokrywkę, dodajemy sól, mielony pieprz, zamykamy i dusimy do miękkości. Nie dodawaj soli na początku duszenia, w takim przypadku wątroba może stać się sztywna.

po zakończeniu trybu nie otwieraj od razu pokrywy, zostawiaj wątrobę na kolejne 7-10 minut, po czym możemy podać. W tym czasie umyj zieloną cebulę, wysusz i drobno posiekaj.

najlepiej uzupełnić wątrobę dodatkiem ziemniaków lub spaghetti, dodać łyżkę kwaśnej śmietany, posypać zieloną cebulą i zaprosić domowników na obiad.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy