cienkie naleśniki budyniowe na kefirze
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej kefir do miski, rozbij jaja kurze, wlej cukier, sól i sodę, wymieszaj.
2. Przesiej mąkę do powstałej masy, wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.
3. Wlej wrzącą wodę do ciasta cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
4. Ciasto parzone jest prawie gotowe, pozostaje dodać olej roślinny.
5. Smażyć naleśniki na gorącej patelni z obu stron, aż będą ładnie rumiane.
z tej liczby składników otrzymasz 20 naleśników, pod warunkiem, że patelnia ma średnicę 18 cm.
pyszne naleśniki dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g