cienkie naleśniki budyniowe na kefirze

naleśniki to świetny dodatek do szklanki mleka lub herbaty! Cienkie naleśniki budyniowe na kefirze można podawać ze śmietaną, dżemem, miodem, a także owinąć je słonym lub słodkim nadzieniem. Lepiej smażyć naleśniki na patelni z powłoką nieprzywierającą, wtedy nie trzeba dodawać dodatkowego oleju.
OLICZKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 67 % 24 g
169 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Wlej kefir do miski, rozbij jaja kurze, wlej cukier, sól i sodę, wymieszaj.

2. Przesiej mąkę do powstałej masy, wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.

3. Wlej wrzącą wodę do ciasta cienkim strumieniem, ciągle mieszając.

4. Ciasto parzone jest prawie gotowe, pozostaje dodać olej roślinny.

5. Smażyć naleśniki na gorącej patelni z obu stron, aż będą ładnie rumiane.

z tej liczby składników otrzymasz 20 naleśników, pod warunkiem, że patelnia ma średnicę 18 cm.

pyszne naleśniki dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy