Sałatka z wątróbką drobiową pieczarki i feta
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Pieczarki kroimy w cienkie talerze.
Krok 3:
Oczyszczamy wątrobę z filmów i kroimy na średnie kawałki.
Krok 4:
Smażyć grzyby na złoty kolor. Rozłóż na ręczniku papierowym.
Krok 5:
Smażyć kawałki wątroby do miękkości. Dopraw lekko solą i pieprzem.
Krok 6:
Umyj liście sałaty i wysusz. Rozłóż na talerzu.
Krok 7:
Na liściach sałaty układamy gotową wątrobę, grzyby i jajka przepiórcze pokrojone na połówki (nawiasem mówiąc, jeśli ugotujesz jajka na miękko, płynne żółtko posłuży jako dodatkowy sos).
Krok 8:
Fetę łamiemy lub kroimy i posypujemy sałatką.
Krok 9:
Do sosu wymieszaj oliwę z oliwek, ocet lub sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz.
Krok 10:
Polej sałatkę dressingiem i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g