Sałatka z wątróbką drobiową, pieczarkami i fetą

Twoje dziewczyny z pewnością polubią taką sałatkę! Dzięki wątrobie i grzybom sałatka jest dość obfita, ale nie ciężka. Jeśli chcesz, możesz również dodać świeże pomidory lub paprykę, nadadzą sałatce bardziej soczysty smak. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 61 % 19 g
węglowodany 3 % 1 g
222 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pieczarki kroimy w cienkie talerze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyszczamy wątrobę z filmów i kroimy na średnie kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć grzyby na złoty kolor. Rozłóż na ręczniku papierowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć kawałki wątroby do miękkości. Dopraw lekko solą i pieprzem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj liście sałaty i wysusz. Rozłóż na talerzu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na liściach sałaty układamy gotową wątrobę, grzyby i jajka przepiórcze pokrojone na połówki (nawiasem mówiąc, jeśli ugotujesz jajka na miękko, płynne żółtko posłuży jako dodatkowy sos).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Fetę łamiemy lub kroimy i posypujemy sałatką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do sosu wymieszaj oliwę z oliwek, ocet lub sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Polej sałatkę dressingiem i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "feta" - 290   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy