shanezhki z mięsem

shanezhki są szybko gotowane, ze względu na twaróg są miękkie. Okazuje się ciekawe i bardzo delikatne shanezhki z mięsem. Dobrze komponują się zarówno z herbatą, jak i pierwszymi daniami.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 42 % 21 g
węglowodany 34 % 17 g
312 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajko do osobnego pojemnika i ubij trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej twaróg do głębokiej miski i zmiel łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ocet do sody i wlej pieniącą się mieszaninę do ciasta, wymieszaj łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiać mąkę przez sito. Wlać do ciasta i mieszać do uzyskania gładkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Daje gładką i miękką piłkę. Nie trzeba go chłodzić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę. Jeśli przyklei się do deski, należy ją posypać mąką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól mielonego mięsa i przykryj je warstwą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwinąć ciasną bułkę, lekko posypać mąką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrym nożem pokrój rolkę na kawałki o grubości 1-2 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na oleju słonecznikowym smażyć shanezhki z obu stron na złoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż gotowe produkty na talerzu i podawaj na stole w ciepłej formie. Jeśli są zbyt tłuste, możesz położyć je na papierowej serwetce. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy