Sałatka z bakłażana z sezamem, pieprzem i orzechami włoskimi

sałatka jest pyszna i satysfakcjonująca pomimo braku mięsa. Sałatkę można podawać na ciepło i na zimno. Bardziej podobała mi się ciepła opcja. Możesz również upiec paprykę w piekarniku, aby była bardziej miękka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 58 % 11 g
węglowodany 32 % 6 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z bakłażana z sezamem? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól bakłażana i zalej zimną wodą. Pozostaw na 15 minut, aby gorycz zniknęła. Następnie spuść wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bakłażany smażyć na patelni na oleju roślinnym na złoty kolor i przenieść na ręcznik papierowy, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory i pokrój w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj orzechy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W salaterce połącz bakłażany, pomidor, paprykę i orzechy włoskie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól, pieprz, dopraw majonezem i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż gotową sałatkę na talerzu i posyp sezamem. Podawaj lepiej od razu, aż bakłażan ostygnie.

.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy