Sałatka z bakłażana z sezamem, pieprzem i orzechami włoskimi
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z bakłażana z sezamem? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Sól bakłażana i zalej zimną wodą. Pozostaw na 15 minut, aby gorycz zniknęła. Następnie spuść wodę.
Krok 4:
Bakłażany smażyć na patelni na oleju roślinnym na złoty kolor i przenieść na ręcznik papierowy, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
Krok 5:
Umyj pomidory i pokrój w drobną kostkę.
Krok 6:
Paprykę obrać z nasion i pokroić w drobną kostkę.
Krok 7:
Drobno posiekaj orzechy.
Krok 8:
W salaterce połącz bakłażany, pomidor, paprykę i orzechy włoskie.
Krok 9:
Sól, pieprz, dopraw majonezem i wymieszaj.
Krok 10:
Ułóż gotową sałatkę na talerzu i posyp sezamem. Podawaj lepiej od razu, aż bakłażan ostygnie.
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g