Chińskie mięso z bakłażana
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Włóż mięso mielone do miski, wlej sos sojowy i olej sezamowy, dodaj trochę soli, pieprzu i czosnku w proszku, dokładnie wymieszaj.
2. Umyj bakłażana, pokrój w plastry, włóż do miski, sól i pozostaw na 10 minut.
3. Rozbij jajko na miskę i wlej trochę wody, ubij widelcem. Wlej mąkę na płaskie naczynie.
4. Na jednym kółku połóż bakłażana mielonego, przykryj drugim kółkiem, lekko naciśnij palcami. Zanurzamy "kanapkę" w cieście jajecznym, a następnie panierujemy w mące.
5. Smaż bakłażany na oleju roślinnym przez 5 minut z każdej strony, a następnie rozłóż je na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
podawaj udekorowane świeżą natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g