Chińskie mięso z bakłażana

zaskakująco smaczne danie inspirowane chińskimi motywami! Chińskie mięso z bakłażanem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonałym dodatkiem do tego dania będą różne sosy, a także świeże warzywa.
UrmidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 51 % 21 g
węglowodany 32 % 13 g
258 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Włóż mięso mielone do miski, wlej sos sojowy i olej sezamowy, dodaj trochę soli, pieprzu i czosnku w proszku, dokładnie wymieszaj.

2. Umyj bakłażana, pokrój w plastry, włóż do miski, sól i pozostaw na 10 minut.

3. Rozbij jajko na miskę i wlej trochę wody, ubij widelcem. Wlej mąkę na płaskie naczynie.

4. Na jednym kółku połóż bakłażana mielonego, przykryj drugim kółkiem, lekko naciśnij palcami. Zanurzamy "kanapkę" w cieście jajecznym, a następnie panierujemy w mące.

5. Smaż bakłażany na oleju roślinnym przez 5 minut z każdej strony, a następnie rozłóż je na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.

podawaj udekorowane świeżą natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy