placki z cukinii i ziemniaków
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Cukinię umyć, osuszyć i obrać. Zetrzyj na średniej tarce. Odcedź uwolniony sok.
Krok 3:
Ziemniaki również obrać i zetrzeć na średniej tarce. W razie potrzeby lekko wyciśnij ziemniaki.
Krok 4:
Połącz ziemniaki i cukinię, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Sól, pieprz, dodaj mąkę i jeszcze raz wymieszaj.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż małe naleśniki z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu
Krok 6:
Ułóż gotowe placki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu i podawaj. Możesz podawać z sosem śmietanowym i dowolnymi drobno posiekanymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g