skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z grzybów, sera i cebuli? Przygotuj wszystkie produkty: oczyść i umyj pieczarki i cebulę. Wybierz małą główkę kapusty pekińskiej, jest delikatniejsza, opłucz kapustę pod bieżącą wodą i osusz serwetką.
Krok 2:
Pokrój pieczarki na małe talerze.
Krok 3:
Pokrój cebulę w ćwiartki lub małą kostkę, jak chcesz.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej, a następnie włóż cebulę i pieczarki.
Krok 5:
Pieczarki z cebulą smażyć najpierw na dużym ogniu, a następnie na średnim ogniu, aż będą miękkie-wilgoć powinna odparować, a cebula stanie się miękka. Na koniec sól.
Krok 6:
Pokrój główkę kapusty pekińskiej wzdłuż i cienko posiekaj nożem.
Krok 7:
Włóż posiekaną kapustę pekińską do miski, dodaj do niej majonez i dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Drobno posiekaj zieloną cebulę.
Krok 9:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Krok 10:
Pieczarki smażone z cebulą ułożyć na płaskim naczyniu równą warstwą.
Krok 11:
Ułóż kapustę pekińską z majonezem na wierzchu warstwy grzybów.
Krok 12:
Ostrożnie przykryj warstwę kapusty warstwą grzybów.
Krok 13:
Posyp warstwę kapusty posiekaną zieloną cebulą.
Krok 14:
Posyp tartym serem ostatnią warstwą, całkowicie pokrywając całą sałatkę.
Krok 15:
Na porcje układamy sałatkę przy stole, zbierając ostrożnie łyżką. taką sałatkę można ułożyć warstwami w pierścieniu kulinarnym lub zrobić w porcjach lub miseczkach, będzie pięknie. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g