Sałatka pieczarki cebula ser

pyszne, obfite, pikantne. Na dni powszednie i święta. Sałatka grzyby cebula ser to świetna przystawka grzybowa na ucztę. Nadaje się zarówno na rodzinny obiad, jak i jako obfita przekąska w pracy lub szkole. W pośpiechu nie trzeba go układać warstwami. możesz po prostu wymieszać składniki w salaterce.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 67 % 20 g
węglowodany 10 % 3 g
217 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z grzybów, sera i cebuli? Przygotuj wszystkie produkty: oczyść i umyj pieczarki i cebulę. Wybierz małą główkę kapusty pekińskiej, jest delikatniejsza, opłucz kapustę pod bieżącą wodą i osusz serwetką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pieczarki na małe talerze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w ćwiartki lub małą kostkę, jak chcesz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej, a następnie włóż cebulę i pieczarki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczarki z cebulą smażyć najpierw na dużym ogniu, a następnie na średnim ogniu, aż będą miękkie-wilgoć powinna odparować, a cebula stanie się miękka. Na koniec sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój główkę kapusty pekińskiej wzdłuż i cienko posiekaj nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż posiekaną kapustę pekińską do miski, dodaj do niej majonez i dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj zieloną cebulę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieczarki smażone z cebulą ułożyć na płaskim naczyniu równą warstwą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż kapustę pekińską z majonezem na wierzchu warstwy grzybów.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrożnie przykryj warstwę kapusty warstwą grzybów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp warstwę kapusty posiekaną zieloną cebulą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp tartym serem ostatnią warstwą, całkowicie pokrywając całą sałatkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na porcje układamy sałatkę przy stole, zbierając ostrożnie łyżką. taką sałatkę można ułożyć warstwami w pierścieniu kulinarnym lub zrobić w porcjach lub miseczkach, będzie pięknie. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy