skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przygotowanie ciasta na placki Bombochki. Wlej 1 szklankę wrzącej wody do filiżanki, wymieszaj w niej sól, cukier, olej roślinny.
Krok 3:
Następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować mniej lub więcej, więc nie musisz od razu dodawać wszystkiego.
Krok 4:
Przykryj ciasto celofanem lub ręcznikiem i odstaw na 30 minut.
Krok 5:
Przygotowanie nadzienia. Zetrzyj ser lub twarożek widelcem, jeśli używasz twarogu, musisz go posolić. Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę czosnkową, a następnie drobno posiekane warzywa. Dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić czosnek i sól. Dodaj starty ser (jeśli go nie ma, możesz się bez niego obejść).
Krok 6:
Pokrój pomidory w pierścienie o grubości 5 mm. Wybierz pomidory o takiej wielkości, aby swobodnie przechodziły do szklanki, za pomocą której wycinasz ciasta.
Krok 7:
Podziel ciasto na 2 części, odkurz stół mąką i rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 mm.
Krok 8:
Rozłóż nadzienie z sera lub twarogu na wszystkich kubkach pomidorów.
Krok 9:
Weź drugą część ciasta i przykryj nadzienie. Jednocześnie nie rozciągamy ciasta, potrzebujemy, aby leżało swobodnie między nadzieniem, możesz docisnąć ciasto palcami w miejscach między nadzieniem. Jeśli górna część jest mocno naciągnięta, krawędzie rozpadną się podczas cięcia i trudno będzie je uformować. Ponieważ pomidory dadzą sok, a krawędzie będą wilgotne.
Krok 10:
Bierzemy zwykłą fasetowaną szklankę i wycinamy placki. Samo ciasto dobrze przylega, więc krawędzie są ciasno zamknięte podczas cięcia. Resztę ciasta zbieramy w bryłę, ugniatamy i ponownie zwijamy w warstwę-kładziemy nadzienie na pół, przykrywamy drugą połową. Powtarzamy do końca. Układamy półfabrykaty na posypanej mąką powierzchni.
Krok 11:
Rozgrzej olej roślinny na patelni i zmniejsz ogień do średniego. Rozłóż placki bombowe i smaż z obu stron. Najlepiej przykryć patelnię pokrywką, ponieważ jeśli sok wypłynie z nadzienia, aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju.
Krok 12:
Gotowe ciasta układamy na serwetkach lub ręczniku, aby wchłonęły nadmiar oleju.
Krok 13:
Bomby paszteciki są gotowe! Pozwól im lekko ostygnąć, ponieważ ciasto może być ciepłe na wierzchu, a pomidory w środku gorące i można je poparzyć. Wezwij wszystkich do stołu, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g