skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie bakłażana z jajkiem jak grzyby wymaga niewielkiego wysiłku:
- bakłażany umyć, pokroić w kostkę;
- rozbij jajka do miski, ubij trzepaczką lub widelcem;
- napełnij bakłażany masą jajeczną i pozostaw na godzinę, w tym czasie powinny całkowicie wchłonąć jajka;
- cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę;
- smaż bakłażana z cebulą na oleju słonecznikowym przez 25 minut, aż będzie lekko złoty rumieniec, ogień umiarkowany i pamiętaj, aby mieszać w tym procesie;
- sól, pieprz do smaku gotowe danie.
podawaj, dekorując zielenią według uznania.
jedz z apetytem!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g