bakłażan z jajkiem jak grzyby

warzywna przekąska z bakłażana-nie możesz tego zrobić lepiej! Bakłażany z jajkiem smakują jak grzyby, danie ma swój urok i nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i w dni powszednie. Przekąska ma niezwykły pikantny smak, a jednocześnie jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Lepiej jest wziąć średniej wielkości bakłażana do gotowania, aby nie było dużych nasion, miąższ powinien być wystarczająco gęsty.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 33 % 6 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

gotowanie bakłażana z jajkiem jak grzyby wymaga niewielkiego wysiłku:

- bakłażany umyć, pokroić w kostkę;

- rozbij jajka do miski, ubij trzepaczką lub widelcem;

- napełnij bakłażany masą jajeczną i pozostaw na godzinę, w tym czasie powinny całkowicie wchłonąć jajka;

- cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę;

- smaż bakłażana z cebulą na oleju słonecznikowym przez 25 minut, aż będzie lekko złoty rumieniec, ogień umiarkowany i pamiętaj, aby mieszać w tym procesie;

- sól, pieprz do smaku gotowe danie.

podawaj, dekorując zielenią według uznania.

jedz z apetytem!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy