kawior z borowików na zimę

dary natury, które urozmaicają zwykłe zimowe menu! Kawior grzybowy to świetny sposób na zbieranie zdobyczy leśnych na zimę. Smaczna alternatywa dla suszenia, zamrażania lub marynowania grzybów. Kawior może ozdobić świąteczny stół lub być dodatkiem do zwykłych kanapek.
Lenochka5Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 67 % 10 g
węglowodany 13 % 2 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

borowiki zebrane w lesie są starannie sortowane, aby uniknąć innych odmian lub gruzu. Odetnij dolną część łodygi, jeśli grzyby zostały wycięte wraz z częścią grzybni. Usuwamy gałęzie, śmieci i wszystko, co zbędne.

myjemy grzyby pod bieżącą wodą. Lepiej je wysuszyć nie ręcznikiem lub serwetką, ale po prostu na ruszcie, aby wilgoć sama odparowała. To zajmie trochę czasu, ale ta metoda jest najbardziej optymalna.

pokrój przygotowane grzyby tak małe, jak to możliwe. Podgrzej patelnię olejem. Najpierw wlej warzywa, a następnie włóż krem. Pomoże to temu drugiemu nie zacząć się palić, ale po prostu stopić.

gdy olej całkowicie się stopi i zagotuje, dodaj grzyby i smaż je przez 15-20 minut. W tym czasie będą w pełni gotowe i można je podawać do stołu, ale nie jest to jeszcze pyszny i delikatny kawior grzybowy.

duże, dojrzałe, soczyste pomidory zalewamy wrzącą wodą i obieramy. Następnie kroimy je i usuwamy nasiona-nie będą potrzebne w dalszym przygotowaniu kawioru.

Skręć miąższ pomidorów w maszynce do mięsa wraz ze smażonymi grzybami. Powstały mielony grzyb przenosi się z powrotem na patelnię, ustawia minimalny ogień i doprowadza do wrzenia. Dodaj sól, zmielony czarny pieprz, paprykę i chili. Jeśli chcesz, możesz dodać inne ulubione suche przyprawy lub zioła - możesz użyć zarówno świeżych, jak i suszonych.

ząbki czosnku obieramy, myjemy i drobno siekamy nożem. Nie przeciskaj goździków przez prasę-są bardzo smaczne, gdy zostaną złapane w postaci kawałków w gotowym kawiorze. Przykryj pokrywką i gotuj kawior z białych grzybów przez 5-7 minut.

następnie włóż kawior grzybowy na gorąco do wysterylizowanych słoików, zwiń metalowe pokrywki i przykryj kocem, aż całkowicie ostygnie. Przechowywać w chłodnym miejscu (piwnicy lub lodówce).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy