ziemniaki po królewsku

świetna forma serwowania ziemniaków z mięsem! Królewskie ziemniaki to wspaniały lunch lub obfita kolacja. Danie nie może być uzupełnione niczym lub podawane z sałatką warzywną. Lepiej nie zastępować wieprzowiny w przepisie niczym, ponieważ delikatna polędwica wieprzowa idealnie do niej pasuje.
MarinochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 32 % 9 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w kostkę.

2. Mięso myjemy, suszymy, kroimy na 3-4 talerze, z których każdą bijemy młotkiem kuchennym, następnie posypujemy solą, pieprzem i papryką po obu stronach.

3. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, rozłóż kotlety wieprzowe, posmaruj musztardą w ziarnach.

4. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, rozłóż na mięsie, a następnie rozłóż wcześniej przygotowane ziemniaki.

5. Trzy sery na grubej tarce, posyp ziemniaki, sól i pieprz do smaku, wlej śmietanę.

6. Przykryj formę folią, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 20 minut, następnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut.

podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 142   kcal/100g

Podobne przepisy