skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z ryżem śniadanie turysty? Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania sałatki "śniadanie turysty". Jak w przypadku każdego przedmiotu, wybieramy świeże, nie ospałe, nie zepsute warzywa. Jest to bardzo ważne przy konserwacji, więc obawiamy się zatrucia i zatrucia jadem kiełbasianym. Następnie oczyścimy warzywa i dokładnie umyjemy.
Krok 2:
Wlej rafinowany olej słonecznikowy do miski lub garnka ze stali nierdzewnej z grubym dnem. Dobrze rozgrzej olej na średnim ogniu. Jeśli włożysz warzywa do zimnego oleju, wypuszczą nadmiar soku i nie dadzą wspaniałego aromatu.
Krok 3:
Pokrój cebulę cienko i dodaj do rozgrzanego oleju. Mieszaj i smaż przez 3-5 minut na średnim ogniu.
Krok 4:
Usuń łodygę pomidora i pokrój na kawałki. Teraz uderzamy je blenderem w tłuczone ziemniaki lub możesz przepuścić je przez maszynkę do mięsa z drobnym grillem. Dodaj puree do smażonej cebuli i wymieszaj. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj zawartość przez 10 minut.
Krok 5:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce i dodaj do smażonych warzyw, wymieszaj.
Krok 6:
Obierz paprykę z łodygi i nasion, pokrój w cienkie paski. Wkładamy go również do garnka.
Krok 7:
Sól wszystkie warzywa. Jeśli chodzi o sól, istnieje również kilka tajemnic, aby przedmioty były dobrze przechowywane. Sól musi być gruba i w żadnym wypadku nie jodowana. Najlepszą opcją jest rafinowana sól morska.
Krok 8:
Myjemy ryż w ciepłej wodzie, aż będzie przezroczysty i dodajemy do warzyw. Wolę ryż gotowany na parze, ponieważ lubię, aby ryż pozostał w gęstej formie. Jeśli lubisz bardziej miękkie i otaczające sałatki, weź prosty długi ryż.
Krok 9:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż składniki zostaną równomiernie rozłożone.
Krok 10:
Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut, aż ryż będzie gotowy. Masę należy okresowo otwierać i mieszać, aby sałatka się nie przypaliła. Jeśli ryż nie jest jeszcze gotowy i czujesz, że brakuje płynu, dodaj trochę wrzącej wody. Następnie wlej ocet, wymieszaj i gotuj przez kolejne 6-7 minut.
Krok 11:
Przygotowujemy nasze banki. Najpierw dokładnie myjemy je gorącą wodą i sodą oczyszczoną, spłukujemy i sterylizujemy. Zwykle kładę specjalny pierścień na patelni, doprowadzam do wrzenia i stawiam słoik do góry nogami. Gotuję metalowe pokrywki przez 3 minuty. Możesz przygotować słoiki w dowolny sposób-w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Krok 12:
Bierzemy gorące przygotowane słoiki i natychmiast przenosimy naszą sałatkę, mocno ubijając do wieszaków. Zwiń przygotowane pokrywki i zawiń w ciepły koc, aż całkowicie ostygnie.
Krok 13:
Sprzątamy w chłodnym miejscu, takim jak Piwnica. A kiedy trzeba otworzyć słoik i cieszyć się naszą sałatką "śniadanie turysty".
Krok 14:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g