Sałatka z ryżem śniadanie turysty na zimę

to proste przygotowanie sałatki pomoże w każdej sytuacji. Jeśli nie chcesz pozostać głodny w naturze, przygotuj taką sałatkę na przyszłość. Odbywa się to po prostu, kosztuje długo i zawsze pomoże, gdy nie ma czasu na majstrowanie przy piecu. A produkty do gotowania w sezonie nie są drogie.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 55 % 12 g
118 kcal
IG: 42 / 58 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z ryżem śniadanie turysty? Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania sałatki "śniadanie turysty". Jak w przypadku każdego przedmiotu, wybieramy świeże, nie ospałe, nie zepsute warzywa. Jest to bardzo ważne przy konserwacji, więc obawiamy się zatrucia i zatrucia jadem kiełbasianym. Następnie oczyścimy warzywa i dokładnie umyjemy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej rafinowany olej słonecznikowy do miski lub garnka ze stali nierdzewnej z grubym dnem. Dobrze rozgrzej olej na średnim ogniu. Jeśli włożysz warzywa do zimnego oleju, wypuszczą nadmiar soku i nie dadzą wspaniałego aromatu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę cienko i dodaj do rozgrzanego oleju. Mieszaj i smaż przez 3-5 minut na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń łodygę pomidora i pokrój na kawałki. Teraz uderzamy je blenderem w tłuczone ziemniaki lub możesz przepuścić je przez maszynkę do mięsa z drobnym grillem. Dodaj puree do smażonej cebuli i wymieszaj. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj zawartość przez 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce i dodaj do smażonych warzyw, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz paprykę z łodygi i nasion, pokrój w cienkie paski. Wkładamy go również do garnka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól wszystkie warzywa. Jeśli chodzi o sól, istnieje również kilka tajemnic, aby przedmioty były dobrze przechowywane. Sól musi być gruba i w żadnym wypadku nie jodowana. Najlepszą opcją jest rafinowana sól morska.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Myjemy ryż w ciepłej wodzie, aż będzie przezroczysty i dodajemy do warzyw. Wolę ryż gotowany na parze, ponieważ lubię, aby ryż pozostał w gęstej formie. Jeśli lubisz bardziej miękkie i otaczające sałatki, weź prosty długi ryż.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż składniki zostaną równomiernie rozłożone.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut, aż ryż będzie gotowy. Masę należy okresowo otwierać i mieszać, aby sałatka się nie przypaliła. Jeśli ryż nie jest jeszcze gotowy i czujesz, że brakuje płynu, dodaj trochę wrzącej wody. Następnie wlej ocet, wymieszaj i gotuj przez kolejne 6-7 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotowujemy nasze banki. Najpierw dokładnie myjemy je gorącą wodą i sodą oczyszczoną, spłukujemy i sterylizujemy. Zwykle kładę specjalny pierścień na patelni, doprowadzam do wrzenia i stawiam słoik do góry nogami. Gotuję metalowe pokrywki przez 3 minuty. Możesz przygotować słoiki w dowolny sposób-w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Bierzemy gorące przygotowane słoiki i natychmiast przenosimy naszą sałatkę, mocno ubijając do wieszaków. Zwiń przygotowane pokrywki i zawiń w ciepły koc, aż całkowicie ostygnie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sprzątamy w chłodnym miejscu, takim jak Piwnica. A kiedy trzeba otworzyć słoik i cieszyć się naszą sałatką "śniadanie turysty".

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy