Carskie ziemniaki

pyszne ziemniaki z chrupiącą skórką! Spróbuj gotować! Królewskie ziemniaki pieczone w piekarniku są tak smaczne i piękne, że nadają się jako danie na świąteczny stół. Ale w naszym domu jest przygotowywany znacznie częściej, ponieważ wszyscy bardzo go kochają.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 29 % 7 g
153 kcal
IG: 13 / 88 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

do przygotowania tego dania najczęściej biorę wieprzowinę. Lepiej, żeby była z tłuszczem. Ale często zastępuję go innym mięsem-to nie ma znaczenia, Królewskie ziemniaki nadal będą smaczne, na przykład bekon jest idealny (ale w tym przypadku należy pamiętać, że czas gotowania będzie krótszy).

włóż surową wieprzowinę do rondla, zalej wodą, dodaj sól i przyprawy i gotuj przez pół godziny. Możesz to również zrobić w powolnej kuchence, wybierając odpowiedni tryb.

następnie mięso należy wyjąć i pokroić na kawałki średniej wielkości. Rozgrzej olej na patelni i smaż kawałki mięsa na dużym ogniu, aż powstanie apetyczna złota skorupa. Mięso rozprowadzam razem z masłem, w którym zostało ugotowane,w naczyniu do pieczenia, uprzednio pokrytym folią.

obieram młode ziemniaki (w zimnych porach roku możesz wziąć ziemniaki, które masz pod ręką), kroję je w duże plasterki. Obieram dużą cebulę i kroję w półpierścienie lub można ją pokroić na wystarczająco duże kawałki. To zależy od Twoich preferencji. Teraz pokrojone ziemniaki i cebulę można połączyć z majonezem, solą i przyprawami. Przetrzyj 100 g sera na grubej tarce, dodaj do ziemniaków. Mieszam, dodaję kilka ziaren pieprzu i układam wszystko na mięsie.

kroję pomidora-najpierw na ćwiartki, potem każdą ćwiartkę na dwie kolejne części. Kawałki pomidora wkładam do naczynia do pieczenia. Na wierzch wszystko wlewam szklanką bulionu pozostałego po gotowaniu mięsa i wysyłam przyszłe Królewskie ziemniaki do pieczenia w piekarniku. Czas gotowania w temperaturze 200 stopni wynosi około godziny, ale jeśli gotujesz po raz pierwszy, od czasu do czasu sprawdzaj, czy danie jest gotowe, zwłaszcza jeśli ziemniaki są młode.

gdy ziemniaki są prawie całkowicie ugotowane, posyp je pozostałym serem, startym na grubej tarce. Poczekaj, aż ser się rozpuści i pokryje piękną skórką. Królewskie ziemniaki można wyjąć z piekarnika i podawać do ostygnięcia. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Młode ziemniaki - 61   kcal/100g

Podobne przepisy