skład / składniki
metoda gotowania
do przygotowania tego dania najczęściej biorę wieprzowinę. Lepiej, żeby była z tłuszczem. Ale często zastępuję go innym mięsem-to nie ma znaczenia, Królewskie ziemniaki nadal będą smaczne, na przykład bekon jest idealny (ale w tym przypadku należy pamiętać, że czas gotowania będzie krótszy).
włóż surową wieprzowinę do rondla, zalej wodą, dodaj sól i przyprawy i gotuj przez pół godziny. Możesz to również zrobić w powolnej kuchence, wybierając odpowiedni tryb.
następnie mięso należy wyjąć i pokroić na kawałki średniej wielkości. Rozgrzej olej na patelni i smaż kawałki mięsa na dużym ogniu, aż powstanie apetyczna złota skorupa. Mięso rozprowadzam razem z masłem, w którym zostało ugotowane,w naczyniu do pieczenia, uprzednio pokrytym folią.
obieram młode ziemniaki (w zimnych porach roku możesz wziąć ziemniaki, które masz pod ręką), kroję je w duże plasterki. Obieram dużą cebulę i kroję w półpierścienie lub można ją pokroić na wystarczająco duże kawałki. To zależy od Twoich preferencji. Teraz pokrojone ziemniaki i cebulę można połączyć z majonezem, solą i przyprawami. Przetrzyj 100 g sera na grubej tarce, dodaj do ziemniaków. Mieszam, dodaję kilka ziaren pieprzu i układam wszystko na mięsie.
kroję pomidora-najpierw na ćwiartki, potem każdą ćwiartkę na dwie kolejne części. Kawałki pomidora wkładam do naczynia do pieczenia. Na wierzch wszystko wlewam szklanką bulionu pozostałego po gotowaniu mięsa i wysyłam przyszłe Królewskie ziemniaki do pieczenia w piekarniku. Czas gotowania w temperaturze 200 stopni wynosi około godziny, ale jeśli gotujesz po raz pierwszy, od czasu do czasu sprawdzaj, czy danie jest gotowe, zwłaszcza jeśli ziemniaki są młode.
gdy ziemniaki są prawie całkowicie ugotowane, posyp je pozostałym serem, startym na grubej tarce. Poczekaj, aż ser się rozpuści i pokryje piękną skórką. Królewskie ziemniaki można wyjąć z piekarnika i podawać do ostygnięcia. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal / 100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal / 100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Młode ziemniaki - 61 kcal/100g