wątróbka drobiowa w śmietanie z sosem

łatwe i szybkie w przygotowaniu danie z podrobów dla urozmaicenia menu! Sos z wątróbki drobiowej-kawałki wątróbki drobiowej duszone z cebulą w sosie śmietanowym-doskonale uzupełniają prawie każdy dodatek. Wątróbka drobiowa dobrze komponuje się z tłuczonymi ziemniakami, makaronem i zbożami. To danie jest bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Wątróbka drobiowa dzięki duszeniu jej w śmietanie okazuje się soczysta i delikatna.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 26 % 5 g
111 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wątróbkę drobiową w śmietanie z sosem? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Wątróbkę drobiową dokładnie myjemy (jeśli produkt został wcześniej zamrożony, pozwalamy mu rozmrozić w temperaturze pokojowej), odcinamy tłuszcz i folie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wątrobę w kostkę lub paski, ponownie spłucz, aby usunąć nadmiar krwi, dokładnie spuść płyn.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę. W razie potrzeby możesz dodać startą marchewkę, która doda przyjemnej słodyczy sosowi i wątrobie. Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Na rozgrzanym oleju kładziemy gotowaną cebulę, smażymy ją, ciągle mieszając szpatułką, aż będzie przezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natychmiast rozłóż gotowaną wątrobę na patelni z cebulą, wymieszaj składniki razem. Smażyć wątrobę z cebulą na średnim ogniu przez około 3 minuty, mieszając łopatką. Wątroba powinna trochę wybielić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść śmietanę na patelni i natychmiast wlej wodę, wymieszaj szpatułką, aż będzie gładka. Aby śmietana się nie zagotowała, możesz wymieszać ją z wodą, aż będzie gładka w osobnym pojemniku, a dopiero potem wlać na patelnię. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Doprowadź mieszaninę do wrzenia i zmniejsz ogień do średniego. i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut pod pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej jedną trzecią czystej ciepłej wody do szklanki, dodaj łyżkę mąki pszennej, szybko wymieszaj widelcem, aby mąka nie zebrała się w grudki, mieszanina stała się jednorodna. Wlej mieszaninę mąki na patelnię, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut, pozwól sosowi zgęstnieć. Zamknij patelnię pokrywką, wyłącz ogień. Odstawiamy naczynie na 15 minut pod pokrywką i podajemy do stołu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sos z wątróbki drobiowej z cebulą można podawać na stole z tłuczonymi ziemniakami lub innym dodatkiem do smaku lub jako niezależne danie z chlebem i świeżymi warzywami. Smacznego!

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy