skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wątróbkę drobiową w śmietanie z sosem? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Wątróbkę drobiową dokładnie myjemy (jeśli produkt został wcześniej zamrożony, pozwalamy mu rozmrozić w temperaturze pokojowej), odcinamy tłuszcz i folie.
Krok 2:
Pokrój wątrobę w kostkę lub paski, ponownie spłucz, aby usunąć nadmiar krwi, dokładnie spuść płyn.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. W razie potrzeby możesz dodać startą marchewkę, która doda przyjemnej słodyczy sosowi i wątrobie. Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Na rozgrzanym oleju kładziemy gotowaną cebulę, smażymy ją, ciągle mieszając szpatułką, aż będzie przezroczysta.
Krok 4:
Natychmiast rozłóż gotowaną wątrobę na patelni z cebulą, wymieszaj składniki razem. Smażyć wątrobę z cebulą na średnim ogniu przez około 3 minuty, mieszając łopatką. Wątroba powinna trochę wybielić.
Krok 5:
Umieść śmietanę na patelni i natychmiast wlej wodę, wymieszaj szpatułką, aż będzie gładka. Aby śmietana się nie zagotowała, możesz wymieszać ją z wodą, aż będzie gładka w osobnym pojemniku, a dopiero potem wlać na patelnię. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj.
Krok 6:
Doprowadź mieszaninę do wrzenia i zmniejsz ogień do średniego. i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut pod pokrywką.
Krok 7:
Wlej jedną trzecią czystej ciepłej wody do szklanki, dodaj łyżkę mąki pszennej, szybko wymieszaj widelcem, aby mąka nie zebrała się w grudki, mieszanina stała się jednorodna. Wlej mieszaninę mąki na patelnię, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut, pozwól sosowi zgęstnieć. Zamknij patelnię pokrywką, wyłącz ogień. Odstawiamy naczynie na 15 minut pod pokrywką i podajemy do stołu.
Krok 8:
Sos z wątróbki drobiowej z cebulą można podawać na stole z tłuczonymi ziemniakami lub innym dodatkiem do smaku lub jako niezależne danie z chlebem i świeżymi warzywami. Smacznego!
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g