skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki
Krok 2:

Najpierw musisz namoczyć suszone śliwki przez noc, dodając cynamon dla smaku.
Krok 3:

Usuń pestki
Krok 4:

Do naszego posiłku myjemy mięso, oczyszczamy je z folii i żył i kroimy w małe paski.
Krok 5:

Podpalamy patelnię z oliwą z oliwek, a gdy się nagrzeje, drobno posiekamy dużą cebulę.
Krok 6:

Cebulę lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż stanie się półprzezroczysta.
Krok 7:

Następnie dodaj do niego kawałki mięsa, ciągle mieszając szpatułką.
Krok 8:

Podsmaż mięso z obu stron,
Krok 9:

Gdy mięso zmieni kolor, dodaj zmielony czarny pieprz, mąkę, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i ugaś jeszcze kilka minut.
Krok 10:

Napełnij jagnięcinę gorącą wodą, aby była całkowicie pokryta.
Krok 11:

Po przykryciu pokrywką pozostaw do duszenia na małym ogniu
Krok 12:

Suszone śliwki, cukier i cynamon.
Krok 13:

20 minut przed gotowaniem mięsa dodaj cukier i suszone śliwki.
Krok 14:

Jako dodatek do jagnięciny ze śliwkami można podać ryż
Krok 15:

Jagnięcinę ze śliwkami można udekorować sezamem i natką pietruszki
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g


