skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do ugotowania różowego łososia nadziewanego, pieczonego w piekarniku w całości. Jeśli ryba jest zamrożona, najpierw ją rozmrozić. Aby to zrobić, włóż rybę do lodówki na noc, aby proces przebiegał stopniowo i nie wydzielało się dużo soku z ryby. Używaj przypraw i przypraw do smaku i pożądania. Każdy zrobi grzyby. Jeśli są zamrożone, rozmroź je wcześniej.
Krok 2:
Wstępnie umyte w bieżącej wodzie za pomocą szczotki marchewki, obierz, zetrzyj na grubej tarce. Możesz użyć drobnej tarki, ale w tym przypadku stopień zmielenia marchwi nie wpłynie na smak nadzienia. W końcu warzywa są wstępnie smażone, a następnie pieczone w rybach i są równie miękkie.
Krok 3:
Opłucz wstępnie obraną cebulę wodą, pokrój w drobną kostkę.
Krok 4:
Umyj pietruszkę pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię. Na średnim ogniu podsmaż przygotowane marchewki i cebulę, od czasu do czasu mieszając, aby warzywa były równomiernie smażone i nie przypalały się. Doprowadź warzywa do połowy.
Krok 6:
Do warzyw dodaj pietruszkę, zioła prowansalskie, bazylię, sól, wymieszaj. Gotuj warzywa przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 7:
Umyj grzyby, osusz, aby usunąć nadmiar wilgoci. Drobno posiekaj grzyby.
Krok 8:
Smażyć grzyby na patelni z dodatkiem oleju roślinnego do miękkości, pod koniec gotowania posolić. W takim przypadku nie zapomnij wymieszać grzybów. Jeśli używasz mrożonych grzybów, będą musiały gotować dłużej, doprowadzając płyn do całkowitego odparowania i dalszego smażenia. Gotowe grzyby i warzywa lekko ostudzić.
Krok 9:
W międzyczasie zajmij się rybami. Jeśli ryba jest nieobrana, odetnij brzuch i zeskrob wszystkie wnętrzności, usuń skrzela, aby ryba nie była gorzka. Ostrym nożem zeskrob łuski ryby w kierunku od ogona do głowy. Dokładnie opłucz rybę pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 10:
Po stronie brzucha wykonaj nacięcia wzdłuż grzbietu po obu stronach. Następnie delikatnie złam kość grzbietową w pobliżu głowy i na końcu ogona i usuń ją. Usuń wszystkie żeberka i małe kości.
Krok 11:
Ostrożnie odetnij filety rybne, pozostawiając część na skórze o grubości około 0,5 cm. W środku lekko posolić rybę, w razie potrzeby dodać przyprawy.
Krok 12:
Połącz mieloną rybę ze smażonymi warzywami i grzybami, wymieszaj.
Krok 13:
Na jednej połowie ryby ułóż szczelnie przygotowane nadzienie. Zamknij drugą połową, lekko dociśnij, nadając rybie odpowiedni kształt.
Krok 14:
Zszyj brzuch nadziewanej ryby żywnością lub zwykłą nicią, aby nadzienie się nie wydostało. Ale w tym przypadku nadzienie dobrze przylega podczas pieczenia i nie próbuje opuścić brzucha.
Krok 15:
Przed pieczeniem zawiń różowego łososia w folię, aby ryba nie wyschła i zachowała soczystość.
Krok 16:
Piecz nadziewane ryby w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. 5 minut przed gotowością wyjmij rybę z piekarnika, ostrożnie, aby się nie poparzyć, rozwiń folię. Włóż z powrotem do piekarnika, aby ryba się zarumieniła.
Krok 17:
Podawaj nadziewane ryby na gorąco z dowolnym dodatkiem. Idealne są gotowane ziemniaki lub tłuczone ziemniaki. Możesz uzupełnić danie świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
w ten sposób możesz nadziewać dowolną czerwoną rybę.
nadziewany różowy łosoś okazał się bardzo miękki, soczysty i pyszny.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g