różowy łosoś nadziewany pieczony w piekarniku w całości

do nadzienia można dodać słodką paprykę. Dodanie papryki nada nadzieniu nowy smak. Być może ktoś bardziej polubi tę opcję. Faszerowane ryby można również przygotować dla gości. Tak, a prosta kolacja z takim daniem nie będzie całkowicie przyziemna i bardzo smaczna.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 13 % 3 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do ugotowania różowego łososia nadziewanego, pieczonego w piekarniku w całości. Jeśli ryba jest zamrożona, najpierw ją rozmrozić. Aby to zrobić, włóż rybę do lodówki na noc, aby proces przebiegał stopniowo i nie wydzielało się dużo soku z ryby. Używaj przypraw i przypraw do smaku i pożądania. Każdy zrobi grzyby. Jeśli są zamrożone, rozmroź je wcześniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie umyte w bieżącej wodzie za pomocą szczotki marchewki, obierz, zetrzyj na grubej tarce. Możesz użyć drobnej tarki, ale w tym przypadku stopień zmielenia marchwi nie wpłynie na smak nadzienia. W końcu warzywa są wstępnie smażone, a następnie pieczone w rybach i są równie miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz wstępnie obraną cebulę wodą, pokrój w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pietruszkę pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Na średnim ogniu podsmaż przygotowane marchewki i cebulę, od czasu do czasu mieszając, aby warzywa były równomiernie smażone i nie przypalały się. Doprowadź warzywa do połowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do warzyw dodaj pietruszkę, zioła prowansalskie, bazylię, sól, wymieszaj. Gotuj warzywa przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj grzyby, osusz, aby usunąć nadmiar wilgoci. Drobno posiekaj grzyby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć grzyby na patelni z dodatkiem oleju roślinnego do miękkości, pod koniec gotowania posolić. W takim przypadku nie zapomnij wymieszać grzybów. Jeśli używasz mrożonych grzybów, będą musiały gotować dłużej, doprowadzając płyn do całkowitego odparowania i dalszego smażenia. Gotowe grzyby i warzywa lekko ostudzić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie zajmij się rybami. Jeśli ryba jest nieobrana, odetnij brzuch i zeskrob wszystkie wnętrzności, usuń skrzela, aby ryba nie była gorzka. Ostrym nożem zeskrob łuski ryby w kierunku od ogona do głowy. Dokładnie opłucz rybę pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po stronie brzucha wykonaj nacięcia wzdłuż grzbietu po obu stronach. Następnie delikatnie złam kość grzbietową w pobliżu głowy i na końcu ogona i usuń ją. Usuń wszystkie żeberka i małe kości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie odetnij filety rybne, pozostawiając część na skórze o grubości około 0,5 cm. W środku lekko posolić rybę, w razie potrzeby dodać przyprawy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połącz mieloną rybę ze smażonymi warzywami i grzybami, wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na jednej połowie ryby ułóż szczelnie przygotowane nadzienie. Zamknij drugą połową, lekko dociśnij, nadając rybie odpowiedni kształt.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zszyj brzuch nadziewanej ryby żywnością lub zwykłą nicią, aby nadzienie się nie wydostało. Ale w tym przypadku nadzienie dobrze przylega podczas pieczenia i nie próbuje opuścić brzucha.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przed pieczeniem zawiń różowego łososia w folię, aby ryba nie wyschła i zachowała soczystość.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piecz nadziewane ryby w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. 5 minut przed gotowością wyjmij rybę z piekarnika, ostrożnie, aby się nie poparzyć, rozwiń folię. Włóż z powrotem do piekarnika, aby ryba się zarumieniła.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawaj nadziewane ryby na gorąco z dowolnym dodatkiem. Idealne są gotowane ziemniaki lub tłuczone ziemniaki. Możesz uzupełnić danie świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

w ten sposób możesz nadziewać dowolną czerwoną rybę.

nadziewany różowy łosoś okazał się bardzo miękki, soczysty i pyszny.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy