grillowany stek z pstrąga

świetny przepis na gotowanie pstrąga na grillu lub węglu drzewnym. idealnie pasuje do weekendowego menu na świeżym powietrzu, możesz gotować pstrąga na węglu drzewnym, jeśli nie ma grilla. Ta wspaniała ryba pochodzi z rodziny łososiowatych, posiadająca doskonałe walory smakowe, jakby została stworzona do gotowania z dymem. Danie z pstrąga na grillu idealnie pasuje do weekendowego menu na świeżym powietrzu.
EVGENIUSZAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 85 % 17 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 5 % 1 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

oczyść rybę, umyj i pokrój na steki. Jeśli jest mały, całkiem możliwe jest gotowanie jako całość. Pocieramy mieszanką papryki, solimy. Zmiażdżyć drobno posiekanym czosnkiem. Połóż plasterki cytryny na wierzchu.
zostawiamy w tej formie na godzinę. Na ruszcie połóż plasterki cytryny na I pod stekiem. W przypadku całej ryby możesz również wejść do środka. W przypadku braku rusztu całkiem możliwe jest przygotowanie
  używając szaszłyków, najlepiej płaskich, aby zapobiec obracaniu się steków. A całą rybę można nakłuć na kilka kawałków naraz. Niestety, gdy używasz szaszłyków, nie będziesz w stanie przykryć ryby cytryną na grillu, a następnie podczas marynowania podlewaj ją sokiem. Podczas smażenia ciepło w węglach nie powinno być zbyt silne. W przeciwnym razie ryzykujesz spalenie lub wysuszenie ryby. Czas gotowania około 15 minut. Podawaj pstrąga na grillu z ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy