skład / składniki
metoda gotowania
oczyść rybę, umyj i pokrój na steki. Jeśli jest mały, całkiem możliwe jest gotowanie jako całość. Pocieramy mieszanką papryki, solimy. Zmiażdżyć drobno posiekanym czosnkiem. Połóż plasterki cytryny na wierzchu.
zostawiamy w tej formie na godzinę. Na ruszcie połóż plasterki cytryny na I pod stekiem. W przypadku całej ryby możesz również wejść do środka. W przypadku braku rusztu całkiem możliwe jest przygotowanie
używając szaszłyków, najlepiej płaskich, aby zapobiec obracaniu się steków. A całą rybę można nakłuć na kilka kawałków naraz. Niestety, gdy używasz szaszłyków, nie będziesz w stanie przykryć ryby cytryną na grillu, a następnie podczas marynowania podlewaj ją sokiem. Podczas smażenia ciepło w węglach nie powinno być zbyt silne. W przeciwnym razie ryzykujesz spalenie lub wysuszenie ryby. Czas gotowania około 15 minut. Podawaj pstrąga na grillu z ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g