skład / składniki
metoda gotowania
1. Dobrze umyj wątrobę, oczyść ją z folii, włóż do odpowiedniego pojemnika i napełnij mlekiem. Wysyłamy wątrobę do lodówki do moczenia przez 6 godzin. Po upływie określonego czasu wrzucamy wątrobę do durszlaka, pozwalamy płynowi spłynąć.
2. Roztop masło (120 g) na patelni, smaż na nim wątrobę przez 10 minut.
3. Obierz cebulę, drobno posiekaj, usmaż na tłuszczu z kurczaka lub wieprzowiny, a następnie wlej wino i gotuj na wolnym ogniu, aż cebula będzie miękka.
4. Włóż wątrobę i cebulę do miski blendera, dodaj pozostałe masło, zmiel do stanu pasty, dopraw mieszanką mielonej papryki i suszonego tymianku, dopraw do pożądanego smaku solą i cukrem, ponownie ubij blenderem.
5. Wyłóż małą tackę folią spożywczą, włóż do niej powstały pasztet, delikatnie ubij i wyślij do lodówki na 2 godziny.
6. Ostrożnie odwróć tacę na płaskie naczynie, usuń folię i podawaj.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g