Domowa fouagra z wątróbki drobiowej

świetny pomysł na poranne tosty! Spróbuj! . Domowa fouagra z wątróbki drobiowej nie jest gorsza od drogiej przystawki restauracyjnej inspirowanej kuchnią francuską. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Główny czas spędza się na moczeniu wątroby, a także na ochłodzeniu fuagry.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 65 % 20 g
węglowodany 13 % 4 g
227 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 20 min

1. Dobrze umyj wątrobę, oczyść ją z folii, włóż do odpowiedniego pojemnika i napełnij mlekiem. Wysyłamy wątrobę do lodówki do moczenia przez 6 godzin. Po upływie określonego czasu wrzucamy wątrobę do durszlaka, pozwalamy płynowi spłynąć.

2. Roztop masło (120 g) na patelni, smaż na nim wątrobę przez 10 minut.

3. Obierz cebulę, drobno posiekaj, usmaż na tłuszczu z kurczaka lub wieprzowiny, a następnie wlej wino i gotuj na wolnym ogniu, aż cebula będzie miękka.

4. Włóż wątrobę i cebulę do miski blendera, dodaj pozostałe masło, zmiel do stanu pasty, dopraw mieszanką mielonej papryki i suszonego tymianku, dopraw do pożądanego smaku solą i cukrem, ponownie ubij blenderem.

5. Wyłóż małą tackę folią spożywczą, włóż do niej powstały pasztet, delikatnie ubij i wyślij do lodówki na 2 godziny.

6. Ostrożnie odwróć tacę na płaskie naczynie, usuń folię i podawaj.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 896   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy