duszone żołądki z kurczaka w powolnej kuchence

bardzo smaczne danie na obiad! Spodoba się wszystkim! Żołądki z kurczaka duszone w powolnej kuchence są bardzo delikatne i miękkie. Oczywiście wiele zależy od czasu gaszenia, jeśli chcesz uzyskać bardziej elastyczne kawałki, czas można skrócić. Gotowanie żołądków wcale nie jest trudne, proces bezpośredniego udziału kucharza w gotowaniu zajmuje tylko 30-40 minut, reszta to czas moczenia i Duszenia. Nawiasem mówiąc, Multicooker jest doskonałym pomocnikiem w kuchni, nie musisz stać godzinami przy pita, a następnie myć patelni i garnków.
Halina PiotrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 13 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 14 % 3 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 20 min

Komory przygotowane według tego przepisu są miękkie i aromatyczne, z dużą ilością sosu. Jako dodatek odpowiednie są tłuczone ziemniaki, makaron, kasza gryczana lub ryż. Możesz uzupełnić danie ulubionymi przyprawami i przyprawami do smaku.

1. Rozprowadź żołądki kurczaka w misce, zalej zimną wodą, pozostaw na godzinę. Po upływie określonego czasu spuszczamy wodę, za pomocą noża usuwamy resztki żółtej skóry i tłuszczu, oczyszczamy plamy. Przygotowane żołądki myjemy, a następnie kroimy. Małe można pozostawić w całości, a te, które są większe, pokroić na dwie lub trzy części.

2. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, nie cienko. Obierz marchewki, umyj, pokrój w paski. Obierz czosnek, pokrój goździk na kilka części.

3. Wlej olej roślinny do miski multicookera, wybierz program "SMAŻENIE", pozwól olejowi się rozgrzać, a następnie rozłóż marchewkę, cebulę i czosnek. Smaż warzywa przez 8 minut, mieszając. Następnie dodaj Komory kurczaka. Smażyć przez kolejne 7-8 minut.

4. Po określonym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, ziarna pieprzu, liść laurowy, sól do smaku, dodaj wodę (wystarczy około 100 ml). Zmieniamy tryb na "duszenie", ustawiamy czas gotowania na 2 godziny i 30 minut. W określonym czasie kilka razy zaglądamy do miski, jeśli to konieczne - dodajemy wodę.

włóż gotowe danie do miski, udekoruj ziołami i podawaj na gorąco.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Żołądki z kurczaka - 114   kcal/100g

Podobne przepisy