knedle z kaszy manny z sosem wiśniowym

pyszne danie dla dzieci, które nie lubią kaszy manny. To danie pomoże Ci urozmaicić codzienne menu dla dzieci i sprawić, że ci, którzy nie mogą tego znieść, będą jeść kaszę mannę.
glavbyxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 75 % 27 g
117 kcal
IG: 70 / 30 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z mlekiem i kaszą manną ugotuj gęstą owsiankę, dodaj cukier do smaku, do tego dania możesz użyć gotowej owsianki pozostałej po śniadaniu lub obiedzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mokrymi rękami uformuj knedle ( kulki) ze schłodzonej owsianki i usmaż na oleju roślinnym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń pestki z wiśni i zmiel blenderem na sos.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Skrop gorące pierogi sosem wiśniowym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy