skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięso z fasolką szparagową na patelni? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jakie mięso lepiej wziąć? Miąższ wołowy jest idealny do przepisu, możesz wziąć mięso młodego cielęcia z nim danie okazuje się nie mniej smaczne. Jeśli masz mięso z zamrażarki, musisz je najpierw rozmrozić. Fasolę można stosować cienką lub szeroką (zarówno świeżą, jak i mrożoną). W trakcie gotowania wlewam 70 ml czerwonego wina
Krok 2:
Opłucz kawałek mięsa, osusz papierowymi serwetkami lub ręcznikiem kuchennym. Na miazdze nie powinno być nadmiaru wilgoci - to bardzo ważne. Pokrój wołowinę w małe, równe kostki.
Krok 3:
Obierz małą cebulę. Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Wyślij cebulę na patelnię i smaż na dużym ogniu na złoty kolor. Usuń cebulę, już się nie przyda, dał olejowi swoje aromaty.
Krok 4:
Obierz dużą cebulę i pokrój w średnie kwadraty.
Krok 5:
Wyślij wołowinę do rozgrzanego do czerwoności masła. Smażyć na różowe boki na silnym płomieniu, ciągle mieszając. W tym momencie wlewam na patelnię czerwone wytrawne wino (70 ml). Możesz pominąć ten i następny krok, przechodząc bezpośrednio do kroku 7.
Krok 6:
Wymieszaj, poczekaj, aż wino się zagotuje.
Krok 7:
Dodaj posiekaną cebulę, podrzucając, gotuj przez 15-30 sekund. Następnie sól do smaku i pieprz. Zmniejsz kuchenkę do minimum i gotuj wołowinę pod zamkniętą pokrywką przez godzinę. Po chwili otwórz pokrywkę i sprawdź, czy mięso się nie pali. Jeśli to konieczne, dodaj trochę wrzącej wody, dosłownie 2-3 łyżki. l..
Krok 8:
W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz marchewki. Pokrój paprykę na dwie części i usuń nasiona z rdzeniem. Pokrój fasolę na małe kawałki, w razie potrzeby usuń wąsy z obu stron.
Krok 9:
Pokrój paprykę w drobną kostkę, a marchewkę w cienkie plasterki.
Krok 10:
Wyślij wszystkie warzywa i koncentrat pomidorowy na patelnię.
Krok 11:
Wlej jedną szklankę wody. Jeśli gulasz nie mieści się na patelni, wlej go do kotła. Doprowadź do wrzenia na maksymalnym ogniu, a następnie zmniejsz płomień do minimum i gotuj wszystko razem pod pokrywką, aż wszystkie produkty będą całkowicie ugotowane (Zajęło mi to około godziny, zależy od tego, jaka część tuszy wołowej została użyta i ile było młodych zwierząt).
Krok 12:
Spróbuj gotowego dania na sól, w razie potrzeby dodaj sól. Doprawić mieloną papryką i posypać drobno posiekanymi ziołami.
Krok 13:
Podawaj na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków i nie tylko.
to w zasadzie gulasz z mięsem bez ziemniaków. Ale zieloną fasolkę można zastąpić innymi warzywami w dowolnej objętości i proporcjach. I wołowinę-zastąpić wieprzowiną, kurczakiem, królikiem, indykiem, grzybami.
smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal / 100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g