mięso z fasolką szparagową na patelni

idealne danie na przytulną rodzinną kolację! Mięso z fasolką szparagową na patelni to jedna z opcji gulaszu bez ziemniaków z kuchni węgierskiej. Jeśli dodasz trochę więcej wody, otrzymasz piękną, gęstą zupę! Możesz zastąpić warzywa i mięso innymi, dodać ulubione zioła i przyprawy.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 9 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 17 % 3 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso z fasolką szparagową na patelni? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jakie mięso lepiej wziąć? Miąższ wołowy jest idealny do przepisu, możesz wziąć mięso młodego cielęcia z nim danie okazuje się nie mniej smaczne. Jeśli masz mięso z zamrażarki, musisz je najpierw rozmrozić. Fasolę można stosować cienką lub szeroką (zarówno świeżą, jak i mrożoną). W trakcie gotowania wlewam 70 ml czerwonego wina

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kawałek mięsa, osusz papierowymi serwetkami lub ręcznikiem kuchennym. Na miazdze nie powinno być nadmiaru wilgoci - to bardzo ważne. Pokrój wołowinę w małe, równe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz małą cebulę. Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Wyślij cebulę na patelnię i smaż na dużym ogniu na złoty kolor. Usuń cebulę, już się nie przyda, dał olejowi swoje aromaty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz dużą cebulę i pokrój w średnie kwadraty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij wołowinę do rozgrzanego do czerwoności masła. Smażyć na różowe boki na silnym płomieniu, ciągle mieszając. W tym momencie wlewam na patelnię czerwone wytrawne wino (70 ml). Możesz pominąć ten i następny krok, przechodząc bezpośrednio do kroku 7.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj, poczekaj, aż wino się zagotuje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekaną cebulę, podrzucając, gotuj przez 15-30 sekund. Następnie sól do smaku i pieprz. Zmniejsz kuchenkę do minimum i gotuj wołowinę pod zamkniętą pokrywką przez godzinę. Po chwili otwórz pokrywkę i sprawdź, czy mięso się nie pali. Jeśli to konieczne, dodaj trochę wrzącej wody, dosłownie 2-3 łyżki. l..

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz marchewki. Pokrój paprykę na dwie części i usuń nasiona z rdzeniem. Pokrój fasolę na małe kawałki, w razie potrzeby usuń wąsy z obu stron.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój paprykę w drobną kostkę, a marchewkę w cienkie plasterki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij wszystkie warzywa i koncentrat pomidorowy na patelnię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej jedną szklankę wody. Jeśli gulasz nie mieści się na patelni, wlej go do kotła. Doprowadź do wrzenia na maksymalnym ogniu, a następnie zmniejsz płomień do minimum i gotuj wszystko razem pod pokrywką, aż wszystkie produkty będą całkowicie ugotowane (Zajęło mi to około godziny, zależy od tego, jaka część tuszy wołowej została użyta i ile było młodych zwierząt).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Spróbuj gotowego dania na sól, w razie potrzeby dodaj sól. Doprawić mieloną papryką i posypać drobno posiekanymi ziołami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków i nie tylko.

to w zasadzie gulasz z mięsem bez ziemniaków. Ale zieloną fasolkę można zastąpić innymi warzywami w dowolnej objętości i proporcjach. I wołowinę-zastąpić wieprzowiną, kurczakiem, królikiem, indykiem, grzybami. 

smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal / 100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy