cielęcina w garnku

Użyj garnków, aby przygotować pyszne danie! Cielęcina w garnku ze śliwkami i ziemniakami to niezwykle smaczne danie, które można podawać zarówno na lunch, jak i na kolację. Do gotowania należy wybrać delikatną polędwicę, lepiej wziąć suszone śliwki bez pestek. Podczas serwowania danie można w razie potrzeby doprawić kwaśną śmietaną.
VesıleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 38 % 11 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Cielęcinę myjemy, suszymy, kroimy na małe kawałki, solimy i pieprzymy, smażymy na oleju słonecznikowym na maksymalnym ogniu przez 5 minut. Obierz cebulę, pokrój w kostkę, rozłóż na mięsie, smaż dalej, aż nabierze pięknego złotego odcienia.

2. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Moje suszone śliwki w zimnej wodzie. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Moje warzywa, drobno posiekaj nożem.

3. W doniczkach układamy ziemniaki, suszone śliwki, cielęcinę z cebulą, czosnek, posiekane zioła. Dodaj trochę wody do każdego garnka (wystarczy około 60-80 ml) i przykryj pokrywkami.

4. Wysyłamy garnki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, dusimy cielęcinę z warzywami przez 40 minut.

serwujemy danie na stole w porcjach bezpośrednio w zjeżdżalniach, w razie potrzeby doprawiamy kwaśną śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy