skład / składniki
metoda gotowania
1. Cielęcinę myjemy, suszymy, kroimy na małe kawałki, solimy i pieprzymy, smażymy na oleju słonecznikowym na maksymalnym ogniu przez 5 minut. Obierz cebulę, pokrój w kostkę, rozłóż na mięsie, smaż dalej, aż nabierze pięknego złotego odcienia.
2. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Moje suszone śliwki w zimnej wodzie. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Moje warzywa, drobno posiekaj nożem.
3. W doniczkach układamy ziemniaki, suszone śliwki, cielęcinę z cebulą, czosnek, posiekane zioła. Dodaj trochę wody do każdego garnka (wystarczy około 60-80 ml) i przykryj pokrywkami.
4. Wysyłamy garnki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, dusimy cielęcinę z warzywami przez 40 minut.
serwujemy danie na stole w porcjach bezpośrednio w zjeżdżalniach, w razie potrzeby doprawiamy kwaśną śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g