naleśniki Budyniowe na kefirze z mlekiem

niesamowicie pyszne rumiane naleśniki to prawdziwa uczta. Naleśniki są cienkie, delikatne. Pamiętaj, aby spróbować ugotować naleśniki według tego przepisu, domowe będą zachwycone. Można je podawać zarówno ze śmietaną, jak i dżemem.
KaterinasAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 65 % 24 g
180 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. W głębokim naczyniu rozbijamy jajka. Najsmaczniejsze naleśniki uzyskuje się na domowych wiejskich jajach kurzych z jasnym żółtkiem. Używamy kefiru o maksymalnej zawartości tłuszczu, pożądane jest, aby produkty miały tę samą temperaturę. Ubij jajka kefirem, mlekiem i cukrem, aż będą puszyste, dodaj sól. Wlej przesianą mąkę pszenną najwyższej jakości. Wymieszaj i ubij mikserem.
2. Zagotuj wrzącą wodę i wlej do ciasta, dodaj olej i ponownie ubij. Mamy ciasto parzone, z którego przygotujemy naleśniki.
3. Najlepiej użyć starej żeliwnej lub naleśnikowej patelni. Smarujemy olejem i wlewamy ciasto, sami regulujemy ilość, aby naleśniki były cienkie. Jak smażone z jednej strony. Za pomocą szpatułki Odwróć. Więc nadal przygotowujemy całe pozostałe ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy