skład / składniki
metoda gotowania
1. W głębokim naczyniu rozbijamy jajka. Najsmaczniejsze naleśniki uzyskuje się na domowych wiejskich jajach kurzych z jasnym żółtkiem. Używamy kefiru o maksymalnej zawartości tłuszczu, pożądane jest, aby produkty miały tę samą temperaturę. Ubij jajka kefirem, mlekiem i cukrem, aż będą puszyste, dodaj sól. Wlej przesianą mąkę pszenną najwyższej jakości. Wymieszaj i ubij mikserem.
2. Zagotuj wrzącą wodę i wlej do ciasta, dodaj olej i ponownie ubij. Mamy ciasto parzone, z którego przygotujemy naleśniki.
3. Najlepiej użyć starej żeliwnej lub naleśnikowej patelni. Smarujemy olejem i wlewamy ciasto, sami regulujemy ilość, aby naleśniki były cienkie. Jak smażone z jednej strony. Za pomocą szpatułki Odwróć. Więc nadal przygotowujemy całe pozostałe ciasto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g