lasagne z szynką

to danie podbije Cię za pierwszym razem! Niesamowity smak! Lasagne z szynką to świetna opcja na przytulny obiad z rodziną. Przed gotowaniem należy zapoznać się z instrukcjami na opakowaniu arkuszy lasagne, jeśli trzeba je ugotować przed pieczeniem, ale należy to zrobić wcześniej. Zaleca się, aby ser był słony, mile widziana jest tylko lekka pikantna nuta.
sonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 40 % 12 g
175 kcal
IG: 23 / 62 / 15

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

1. Przygotuj niezbędne składniki:

- cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę;

- szynkę kroimy w cienkie paski;

- zetrzyj ser na grubej tarce;

- szczypiorek umyć, posiekać ostrym nożem;

- mój pomidor, pokrój w pierścienie.

2. Smaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek, aż będą przezroczyste, zajmie to około 8 minut, a następnie dodaj sos pomidorowy i posiekaną zieloną cebulę na patelnię. Doprawiamy składniki solą i pieprzem, wzbogacamy pikantnymi włoskimi ziołami, dusimy na małym ogniu przez 10 minut.

3. W osobnym rondlu na małym ogniu rozpuść masło, następnie wlej mąkę, wymieszaj trzepaczką, gotuj, aż mąka będzie lekko złocista, a następnie wlej mleko cienkim strumieniem. Cały czas ubijamy masę ręczną trzepaczką, aby sos był jednorodny i gładki, bez grudek. Gdy sos się zagotuje, sól i pieprz do smaku, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, gotuj mieszając przez 10 minut.

4. Zbieramy lasagne: w żaroodpornej formie rozprowadzamy trochę sosu beszamelowego, kładziemy na nim arkusze lasagne, następnie rozprowadzamy połowę sosu pomidorowego, posypujemy szynką, a następnie serem (bierzemy 1/3 części). Powtarzamy warstwy ponownie w tej samej kolejności, smarujemy powierzchnię sosem beszamelowym.

5. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 25 minut, po czym wyjmujemy lasagne, układamy koła pomidorów na powierzchni, posypujemy pozostałym serem, wracamy do piekarnika na 10 minut.

nie spieszymy się z cięciem gotowej lasagne, odstawiamy na chwilę, około 15 minut. Po określonym czasie będzie miał czas na związanie, a kawałki nie rozpadną się podczas krojenia.

jedz z przyjemnością, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy