serniki z dynią i twarogiem

najpiękniejsze jesienne serniki ze zdrowym nadzieniem! Serniki z dynią i twarogiem to bardzo pożywne i szalenie piękne danie śniadaniowe dla dzieci i nie tylko. Serniki przygotowane według tego przepisu są delikatne i przewiewne w środku z piękną chrupiącą skórką. Można je podawać z dżemem, dżemem lub kwaśną śmietaną.
dino4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 54 % 26 g
węglowodany 27 % 13 g
306 kcal
IG: 8 / 31 / 62

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

umyj dynię, obierz i pokrój na małe kawałki. Następnie gotuj w niewielkiej ilości wody do miękkości, gotuj na parze lub Multicooker. Najważniejsze jest, aby dynia była miękka. Następnie ugotowaną dynię lekko ostudzić i posiekać blenderem lub rozgnieść widelcem i zmielić przez sito, aby uzyskać jednorodną konsystencję. Dodaj zmielony cynamon do powstałego puree z dyni.

dokładnie zetrzyj twaróg widelcem, rozbijając wszystkie grudki. Aby uzyskać lepszy wynik, możesz również zmielić twaróg przez sito. Dodaj cukier do powstałej masy twarogowej do smaku i wbij jaja kurze. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

połącz masę twarogową i puree z dyni i dobrze wymieszaj. Aby uzyskać grubsze ciasto, dodaj semolinę. Ilość kaszy manny może być nieco większa lub wręcz przeciwnie, nieco mniejsza - zależy od zawartości tłuszczu w twarogu i jego konsystencji.

przykryj powstałe ciasto serowe czystym ręcznikiem i pozostaw na około 20 minut. W tym czasie semolina puchnie, a ciasto zgęstnieje i stanie się bardziej przewiewne.

dobrze opłucz rodzynki pod bieżącą wodą, a następnie zalej wrzącą wodą przez 5-8 minut, aby suszone jagody były bardziej miękkie. Następnie dodaj rodzynki do ciasta na serniki.

na dużym talerzu lub po prostu na desce do krojenia wlej mąkę. Będzie potrzebny do zwijania serników przed smażeniem.

następnie możesz przejść bezpośrednio do serników. Aby ułatwić ich rzeźbienie, ręce należy najpierw zwilżyć zimną wodą. Następnie uformuj kulkę rękami i zwiń ją w panierkę z mąki. Spłaszcz powstałą piłkę po obu stronach i można ją smażyć.

wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i ułóż uformowane serniki. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Następnie przenieś smażone serniki na kilkakrotnie złożone ręczniki papierowe, aby nadmiar tłuszczu został wchłonięty i można go podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy