nadziewane bułki omletowe

zaskocz swoich bliskich tym pysznym i szybkim śniadaniem! Nadziewane bułki omletowe są przygotowywane prosto, wyglądają apetycznie i są spożywane bardzo szybko. To niesamowicie smaczne i całkowicie niebanalne danie z kuchni włoskiej. Omlet bogaty w białko i witaminy to zawsze dobry pomysł na poranny posiłek. A nadzienie ricotta nadaje bułkom jajecznym szczególną delikatność i lekkość.
artemiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 11 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 7 % 2 g
197 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Umyj jajka, wytrzyj i rozbij do miski. Za pomocą miksera lub po prostu trzepaczki ubij jajka na puszystą, gęstą białą pianę. Sól i dopraw pieprzem do smaku. Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. Połowę posiekanej natki pietruszki włożyć do mieszanki jajecznej i wszystko dobrze wymieszać.

2. Na patelnię z powłoką nieprzywierającą (do tych celów można wziąć patelnię naleśnikową) wlej trochę oliwy z oliwek, podgrzej ją. Delikatnie wlej połowę mieszanki jajecznej, obracając patelnię z boku na bok, aby pokryć całe dno naczynia. Smaż naleśnik jajeczny z jednej strony przez 2 minuty i delikatnie podważając szpatułką, odwróć go na drugą stronę. Smaż omlet z drugiej strony i połóż go na talerzu. Zrób to samo z drugą połową mieszanki jajecznej. W ten sposób powinny powstać dwa identyczne omlety. Połóż je na talerzach i pozwól im ostygnąć.

3. Gdy omlet ostygnie, przygotuj nadzienie bezpośrednio do bułek. Aby to zrobić, w osobnej czystej misce wymieszaj ricottę. starty parmezan i pozostała pietruszka. Dobrze wymieszaj wszystko łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji.

4. Połóż jeden schłodzony omlet na dużej desce. Równomiernie za pomocą łyżki rozprowadź połowę mieszanki ricotty i parmezanu na całej powierzchni omletu. Następnie, zaczynając od krawędzi, Zwiń omlet w ciasną rolkę. Następnie za pomocą dużego noża kuchennego pokrój omlet na równe kawałki o szerokości około 3 cm każdy. Zrób to samo z drugim omletem.

5. Zabezpiecz każdą rolkę, przekłuwając ją wykałaczką i nawleczając wcześniej oliwkę z puszki bez pestek.

ułóż gotowe bułki omletowe z ricottą na ładnym talerzu i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g

Podobne przepisy