skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj jajka, wytrzyj i rozbij do miski. Za pomocą miksera lub po prostu trzepaczki ubij jajka na puszystą, gęstą białą pianę. Sól i dopraw pieprzem do smaku. Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. Połowę posiekanej natki pietruszki włożyć do mieszanki jajecznej i wszystko dobrze wymieszać.
2. Na patelnię z powłoką nieprzywierającą (do tych celów można wziąć patelnię naleśnikową) wlej trochę oliwy z oliwek, podgrzej ją. Delikatnie wlej połowę mieszanki jajecznej, obracając patelnię z boku na bok, aby pokryć całe dno naczynia. Smaż naleśnik jajeczny z jednej strony przez 2 minuty i delikatnie podważając szpatułką, odwróć go na drugą stronę. Smaż omlet z drugiej strony i połóż go na talerzu. Zrób to samo z drugą połową mieszanki jajecznej. W ten sposób powinny powstać dwa identyczne omlety. Połóż je na talerzach i pozwól im ostygnąć.
3. Gdy omlet ostygnie, przygotuj nadzienie bezpośrednio do bułek. Aby to zrobić, w osobnej czystej misce wymieszaj ricottę. starty parmezan i pozostała pietruszka. Dobrze wymieszaj wszystko łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Połóż jeden schłodzony omlet na dużej desce. Równomiernie za pomocą łyżki rozprowadź połowę mieszanki ricotty i parmezanu na całej powierzchni omletu. Następnie, zaczynając od krawędzi, Zwiń omlet w ciasną rolkę. Następnie za pomocą dużego noża kuchennego pokrój omlet na równe kawałki o szerokości około 3 cm każdy. Zrób to samo z drugim omletem.
5. Zabezpiecz każdą rolkę, przekłuwając ją wykałaczką i nawleczając wcześniej oliwkę z puszki bez pestek.
ułóż gotowe bułki omletowe z ricottą na ładnym talerzu i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g