zrazy z kurczaka z jajkiem i ziołami

delikatne, oryginalne, lekkie! Można podawać bez dodatków. Przyjechałam zrazy z kurczaka z jajkiem i ziołami na wyjeździe, ale nigdy nie próbowałam sama ugotować tego dania. I tak się zdecydowało! Mogę powiedzieć, że te zrazy okazały się dla mnie całkiem dobre. Dla zainteresowanych opowiadam o kulinarnym przepisie na to danie.
MuskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 17 g
tłuszcze 36 % 15 g
węglowodany 24 % 10 g
230 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zrazy z jajkiem? Zbierz wszystkie potrzebne produkty. Filet z kurczaka, bez względu na to, z której części, możesz pierś z kurczaka lub udo. Koperek można wziąć świeży lub suszony. Ogólnie weź te przyprawy i zioła, które lubisz najbardziej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przepuść filet z kurczaka i boczek przez maszynę do mięsa, wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku, wodę, zagnieść mięso mielone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj jaja kurze, obierz je i drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj posiekane jajka z posiekanymi ziołami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oddziel części mięsa mielonego i uformuj je w tortille z dłoń. Umieść łyżeczkę nadzienia jajecznego na środku tortilli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz krawędzie mięsa mielonego, uformuj zaokrąglone placki. Teraz zwiń je w bułkę tartą. Następnie smaż na oleju na patelni z obu stron, aż będzie ugotowany. Gdy wszystkie zrazy będą gotowe, połóż je na talerzu i podawaj.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy