skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zrazy z jajkiem? Zbierz wszystkie potrzebne produkty. Filet z kurczaka, bez względu na to, z której części, możesz pierś z kurczaka lub udo. Koperek można wziąć świeży lub suszony. Ogólnie weź te przyprawy i zioła, które lubisz najbardziej.
Krok 2:
Przepuść filet z kurczaka i boczek przez maszynę do mięsa, wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku, wodę, zagnieść mięso mielone.
Krok 3:
Ugotuj jaja kurze, obierz je i drobno posiekaj.
Krok 4:
Wymieszaj posiekane jajka z posiekanymi ziołami.
Krok 5:
Oddziel części mięsa mielonego i uformuj je w tortille z dłoń. Umieść łyżeczkę nadzienia jajecznego na środku tortilli.
Krok 6:
Połącz krawędzie mięsa mielonego, uformuj zaokrąglone placki. Teraz zwiń je w bułkę tartą. Następnie smaż na oleju na patelni z obu stron, aż będzie ugotowany. Gdy wszystkie zrazy będą gotowe, połóż je na talerzu i podawaj.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g