Lagman tsomian

przygotuj danie ujgurskie! Niezwykle smaczne, aromatyczne i satysfakcjonujące! Lagman tsomian różni się od zwykłego tym, że mięso przed gotowaniem należy marynować w sosie sojowym. Również w tej wersji lagmana nie ma sosu, a wszystkie składniki są szybko smażone na dużym ogniu w kotle lub patelni wok (są smażone, a nie duszone!) Okazuje się pyszny, a w obowiązkowych składnikach: mięso, makaron, sos sojowy, pomidory, papryka, cebula i czosnek. W takim przypadku możesz dodać dowolne dodatkowe składniki - im więcej warzyw, tym lepiej.
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 46 % 11 g
123 kcal
IG: 45 / 55 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Najpierw marynujemy mięso. Tak więc wołowinę dobrze myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, a następnie układamy na desce do krojenia i kroimy na cienkie kawałki. Przenosimy mięso na dno głębokiej miski, a następnie zalewamy sosem sojowym. Wlej również 20 ml oleju roślinnego, wlej ostrą mieloną paprykę. Wymieszaj zawartość miski rękami, aby sos, olej i pieprz były równomiernie rozłożone na mięsie. Pozostaw do marynowania przez pół godziny.

2. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki:

- wszystko, czego potrzebuję, po czym suszymy ręcznikami papierowymi;

- pokrój: zieloną cebulę i jusai na małe kawałki (1-2 cm), obierz czosnek i pokrój wzdłuż w cienkie kostki, drobno posiekaj paprykę chili, posiekaj cebulę, pokrój pomidory w małe kostki, pokrój kapustę i paprykę w te same kwadraty;

- jeśli makaron musi być ugotowany, gotujemy go na tym etapie,ponieważ nie można go rozpraszać podczas smażenia. Jeśli makaron wystarczy zalać wrzącą wodą, zróbmy to później. Makaron przed gotowaniem należy rozbić na kawałki (nie można tego zrobić,ale wolę to).

3. Stawiamy kocioł na dużym ogniu (możesz również użyć patelni wok), wlej pozostały olej roślinny i dobrze go podgrzej. Rozłóż wołowinę, smaż na złoty kolor, nie przestając mieszać.

4. Włóż cebulę do kotła, smaż przez 3 minuty, po czym dodaj pomidory i włóż koncentrat pomidorowy. Gotuj przez kolejne 3 minuty, aktywnie i stale zakłócając zawartość kotła.

5. Teraz włóż kapustę pekińską do kotła, gotuj przez 2 minuty, mieszając. Następnie wlej zmielony czarny pieprz, zmieloną kolendrę, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj paprykę, gotuj przez 2 minuty. Nie zapomnij aktywnie mieszać.

6. Na tym etapie rozprowadzamy posiekaną zieloną cebulę, jusai, czosnek i papryczkę chili, a także sól do smaku.

7. Wlej makaron wrzącą wodą, przytrzymaj przez minutę lub ile jest wskazane w instrukcjach producenta. Włóż makaron do kotła, wymieszaj, trzymaj na ogniu przez kolejną minutę i wyłącz ogrzewanie.

8. Podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal / 100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal / 100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Jusai - 43   kcal/100g

Podobne przepisy