skład / składniki
metoda gotowania
Zacznijmy od przygotowania warzyw. Dokładnie myjemy cukinię i marchewkę, po czym obieramy oba. Jeśli cukinia jest młoda,nie trzeba jej obierać. Zasadniczo to samo dotyczy młodej marchewki. Następnie pokrój warzywa na duże kawałki.
obierz cebulę z łuski, spłucz ją pod zimną wodą i pokrój w drobną kostkę. Czosnek jest również czyszczony i drobno siekany nożem.
duża patelnia, do której wlewamy jedną trzecią oleju roślinnego, stawiamy na średnim ogniu, dobrze podgrzewamy. Kiedy tak się stanie, włóż posiekaną cebulę do oleju, smaż ją, mieszając, przez 10 minut, aż będzie miękka i przezroczysta. Po rozłożeniu cebuli na dużym talerzu i przywróceniu patelni do ognia.
wlej olej na patelnię (drugą trzecią) i rozłóż marchewki. Gotuj również przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. A następnie rozłóż smażone marchewki na osobnym dużym talerzu.
ponownie podpalamy patelnię, wlewamy do niej pozostały olej i wkładamy do niego cukinię. Smaż je przez 10 minut, a następnie wyłącz ogrzewanie.
na umiarkowanym (między słabym a średnim) ogniu stawiamy duży kocioł lub patelnię z grubym dnem. Włóż do niego smażoną cebulę, marchewkę i cukinię. Gotujemy wszystko razem, mieszając, 10-15 minut. W tym czasie warzywa powinny stać się miękkie. Zmiel je na puree za pomocą blendera, a następnie ponownie włóż kocioł z masą warzywną do ognia i zagotuj zawartość.
ogień jest minimalny, przykrywamy kocioł pokrywką. Rozgrzej kawior z cukinii przez 7-8 minut. Czasami otwieramy kocioł i mieszamy masę. Włóż pastę pomidorową, czosnek do kotła, wlej cukier granulowany i sól. Wszystko mieszamy i smakujemy. W razie potrzeby zwiększ ilość soli i cukru. Wlej również zmielony czarny pieprz, wymieszaj i spróbuj.
trzymaj kocioł na małym ogniu przez kolejne 7-8 minut, a następnie wlej ocet, wymieszaj, przytrzymaj przez kolejną minutę. Po gotowym gorącym kawiorze układamy w małych sterylnych słoikach (w sumie potrzebne będą 4 słoiki po 250 ml lub 2 po 500 ml), które należy wcześniej przygotować na ten moment. Zwiń kawior sterylnymi pokrywkami, odwróć go do góry nogami. Pokrywamy słoiki kocem i zostawiamy na około jeden dzień.
po puszce kawioru przenosimy ją do stałego miejsca przechowywania, najlepiej do piwnicy.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal / 100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g