kotlety z orzechów włoskich w domu
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę na ćwiartki, ząbki czosnku można pozostawić w całości.
2. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój na małe kawałki.
3. Za pomocą maszynki do mięsa posiekaj orzechy włoskie, ziemniaki, cebulę i czosnek. Siekamy nie wszystko razem, ale osobno, w osobnej misce.
4. Wyciśnij sok z cebuli i ziemniaków, masa nie powinna być zbyt mokra.
5. Łączymy masę ziemniaczaną, cebulowo-czosnkową i orzechową w jednej misce, mieszamy.
6. Teraz dodaj mąkę, sól i czarny pieprz do powstałej mieszanki, dokładnie wymieszaj.
7. Mokrymi rękami formujemy kotlety i smażymy je na rozgrzanym oleju roślinnym po obu stronach, aż będą miały piękną złotą skórkę.
podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g