kotlety z orzechów włoskich w domu

kotlety można zrobić nie tylko z mięsa! Kotlety orzechowe? Tak, jest całkiem realny i bardzo smaczny! Kotlety z orzechów włoskich można przygotować w domu. Możesz jeść je z ulubionym sosem, podawać z przystawką lub samodzielnie.
svetaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 44 % 17 g
węglowodany 44 % 17 g
231 kcal
IG: 76 / 0 / 24

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę na ćwiartki, ząbki czosnku można pozostawić w całości.

2. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój na małe kawałki.

3. Za pomocą maszynki do mięsa posiekaj orzechy włoskie, ziemniaki, cebulę i czosnek. Siekamy nie wszystko razem, ale osobno, w osobnej misce.

4. Wyciśnij sok z cebuli i ziemniaków, masa nie powinna być zbyt mokra.

5. Łączymy masę ziemniaczaną, cebulowo-czosnkową i orzechową w jednej misce, mieszamy.

6. Teraz dodaj mąkę, sól i czarny pieprz do powstałej mieszanki, dokładnie wymieszaj.

7. Mokrymi rękami formujemy kotlety i smażymy je na rozgrzanym oleju roślinnym po obu stronach, aż będą miały piękną złotą skórkę.

podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy