skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź młodą cukinię i świeże, pachnące warzywa. Przyprawy do smaku, ale czosnek jest koniecznością!
Krok 2:
Cukinię, w razie potrzeby, obieramy (wycinam tylko postrzępione miejsca) i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Krok 3:
Włóż je do miski, posyp solą, delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Krok 4:
W międzyczasie wysusz orzechy włoskie na gorącej patelni.
Krok 5:
Posiekaj zielenie.
Krok 6:
Drobno posiekaj schłodzone orzechy.
Krok 7:
Cukinię smażymy na oleju na umiarkowanym ogniu. Nie musisz zbytnio przeszkadzać.
Krok 8:
Teraz robimy aromatyczny dressing. Mieszając warzywa, zmiażdżony czosnek, orzechy włoskie, sól i przyprawy w salaterce, dobrze wymieszaj, aby warzywa dały sok.
Krok 9:
Rozłóż cukinię na wierzchu.
Krok 10:
Wszystko delikatnie wymieszaj, starając się nie zamienić w owsiankę. Przykryj salaterkę pokrywką i wyślij ją do lodówki na godzinę, aby przekąska ostygła i zaparzyła się. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g