cukinia gruzińska z orzechami włoskimi

wspaniała przekąska z naszej ulubionej cukinii! Jeśli, podobnie jak ja, starasz się spożywać mniej majonezu, powinieneś polubić ten przepis. Przystawka z cukinii w sosie orzechowo-czosnkowym z pewnością podbije Ciebie i twoją rodzinę nie tylko prostotą przygotowania, ale także zupełnie nowym i ciekawym smakiem. Ponadto dzięki zawartym w nim produktom to danie jest również niezwykle zdrowe! Przygotowanie tej przekąski jest niezwykle łatwe i proste!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 33 % 6 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź młodą cukinię i świeże, pachnące warzywa. Przyprawy do smaku, ale czosnek jest koniecznością!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię, w razie potrzeby, obieramy (wycinam tylko postrzępione miejsca) i kroimy w średniej wielkości kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż je do miski, posyp solą, delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie wysusz orzechy włoskie na gorącej patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj zielenie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj schłodzone orzechy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cukinię smażymy na oleju na umiarkowanym ogniu. Nie musisz zbytnio przeszkadzać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz robimy aromatyczny dressing. Mieszając warzywa, zmiażdżony czosnek, orzechy włoskie, sól i przyprawy w salaterce, dobrze wymieszaj, aby warzywa dały sok.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż cukinię na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko delikatnie wymieszaj, starając się nie zamienić w owsiankę. Przykryj salaterkę pokrywką i wyślij ją do lodówki na godzinę, aby przekąska ostygła i zaparzyła się. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy