bułki rybne

ze względu na oryginalne podanie danie wygląda bardzo apetycznie. Smażone roladki z dorsza z koncentratem pomidorowym i ziołami pod marynatą cytrynowo-imbirową. Ta opcja gotowania ulubionej przez wielu białej ryby może być używana nawet na świąteczny stół jako główne gorące danie. Kontrast zieleni z koncentratem pomidorowym, pikantny dressing z cytryny, imbiru i czosnku to świetne powody, aby spróbować ugotować dorsza według tego przepisu.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 13 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 9 % 2 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj pietruszkę i koperek i pozwól wodzie spłynąć. Następnie drobno posiekaj warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz świeży korzeń imbiru. Możesz po prostu ostrożnie odciąć go nożem. Obierz czosnek. Zetrzyj imbir z czosnkiem na drobnej tarce lub przełóż oba składniki przez prasę do czosnku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz koncentrat pomidorowy, starty czosnek, imbir i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i osusz rybę ręcznikiem papierowym. Jeśli w filecie są kości, usuń je. Skrop rybę sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Nałóż gęstą warstwę mieszanki koncentratu pomidorowego na wierzch.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na wierzch koncentratu pomidorowego rozprowadź równomiernie obfitą warstwą przygotowanych świeżych ziół. W momencie gotowania filety z dorsza powinny być całkowicie rozmrożone. Potrzebujemy całej elastyczności mięsa. Konieczne jest przekręcenie ryby w ciasną rolkę i zabezpieczenie końcówki dwiema lub trzema wykałaczkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię na wysokim ogniu. Dodaj olej słonecznikowy do smażenia. Podgrzej go do temperatury roboczej. Gdy olej będzie gotowy, włóż rybę na patelnię. Smażyć na wysokim ogniu, aż będzie złoty kolor. Odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez kilka minut, aż będzie całkowicie ugotowany.

w tym daniu pietruszkę można zastąpić innymi ziołami o niezbyt jasnym smaku. Na przykład lubczyk lub seler nie zadziała. Zabiją wszystko.
ale zdecydowanie radzę użyć kopru. Ponieważ moim zdaniem doskonale współpracuje z koncentratem pomidorowym.
często w opakowaniach z mrożonymi rybami znajdują się kawałki bliżej ogona. Są dość cienkie i mają niewiele kości. Tutaj są idealne do wirowania w takich rolkach.
szaszłyki do rolek, jeśli to możliwe, używaj bambusa.
i lepiej obrócić rybę szpatułką, a nie szczypcami do gotowania, aby nie uszkodzić struktury bułki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Filet z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy